Pekings borgmästare avgår efter kritik
Borgmästare Guo Jinlong vid ett möte den 3 juli 2012 i Peking. Guo och en av hans vice borgmästare avgick efter kritik från lokalbefolkningen om hur myndigheterna hanterade översvämningskatastrofen i Peking. (Foto: Lintao Zhang / Getty Images)


En förödande storm drabbade Peking förra helgen och orsakade en översvämning som uppslukade en buss och begravde en by, men borgmästarens officiella dödssiffra var 37.

Borgmästare Guo Jinlong och en av hans vice borgmästare, Ji Lin, avgick efter att invånarna kritiserat myndigheternas hantering av översvämningskatastrofen i Peking.

Lokala partiledare förordade genast Wang Anshun och Li Shixiang som ställföreträdande respektive vice borgmästare i Peking, bekräftade statliga medier den 25 juli.

Strax innan Guo meddelade sin avgång på ett möte den 24 juli krävde han att de lokala partiledarna skulle genomföra en grundlig undersökning av antalet offer för den senaste stormen, enligt New Beijing Times. Nyhetsrapporten kännetecknade Guos kommentarer som ett sista desperat försök att få fram det verkliga antalet döda efter allmänhetens kritik.

Kinesiska tjänstemän tar sällan reda på hur många som dödats i en naturkatastrof efter att statskontrollerade medier har släppt ett officiellt antal.

Washington-baserade experten på Kina-frågor, Shi Zangshan, ger en förklaring.

– Guo visste att invånarna har sett de många människor som dog [på grund av stormen] och det fanns inget sätt som han kunde dölja det på, säger Shi till Epoch Times.

En bloggare med användarnamnet ??ONE_Mr-zhao_COMBAT, som deltog i räddningsarbetet, skrev på Sina Weibo att den officiella dödssiffran var mycket återhållsam.

– Idag spärrade militären av området mellan Dujiakans huvudväg och Changzhou-vägen. Sjutton personer drunknade. Det är en mycket försiktig siffra. Där fanns en stor buss som var fyra meter hög. Den begravdes i floden, som var fem meter hög. … I Zhoukoudian, begravdes en by. Endast omkring 70 personer räddades. Vad tror ni?”

Invånarna har också kritiserat stadens styre för dess svaga räddningsinsats. Ett inlägg som fått vid spridning på Kinas sociala medier sade att en man räddades först efter fyra timmars försening. Anhöriga till andra offer rapporterade också att alarmnummer tutade upptaget när de ringde.

Andra kritiker på internet har pekat på regimtjänstemännens svåra prioriteringar. Efter att pressen gett en detaljerad redovisning den 25 juli av den förstörelse som översvämningarna hade orsakat – så många hus hade kollapsat, så många broar förstörts, så stora kostnader – skrev chefen för Maite Cultural Media, ett företag i Peking: ”Ni skaffade statistiken över de fysiska förlusterna så snabbt, men människor är den största skatten” med hänvisning till att en fullständig dödssiffra ännu inte hade kommit.

Han tillade att en regering, ”ska värdesätta att ha människornas hjärtan, och era förluster kommer att vara förödande.”

Läs originalartikeln på kinesiska.

Översatt från engelska.