Pekingpolisen erkänner att filmaren Du Bin arresterats
Du Bin den 27 april i en bokhandel i Hongkong, vid den första offentliga visningen av hans dokumentär "Ovanför spökenas huvuden: Kvinnorna i arbetslägret Masanjia". Myndigheterna i Peking medgav nyligen att de arresterat Du på ospecificerade grunder. (Foto: Pan Zaishu/The Epoch Times)


Myndigheterna i Peking erkände den 13 juni att människorättsaktivisten och fotojournalisten, Du Bin, som försvann den 31 maj, hade tagits till polisförvar.

Två dagar innan han greps av kinesisk säkerhetspersonal, delade Du Bin med sig av sina tankar i en intervju med New Tang Dynasty (NTD) Television.

Den 41-årige fotografen och filmaren hade nyligen dokumenterat de extrema förhållandena i kinesiska arbetsläger i sin film, Ovanför spökenas huvuden: Kvinnorna i arbetslägret Masanjia. Många fångar i arbetslägret Masanjia som var det läger han fokuserade på, var utövare av Falun Gong, en traditionell andlig metod som förföljs i Kina.

I Du Bins dokumentär visas grafiska beskrivningar av våld och outsägligt grym tortyr, som utförts av vakter vid Masanjia och används systematiskt mot Falun Gong-utövare, och ibland även mot petitionärer.

På frågan om varför han valde att fokusera på Falun Gong, som är känt för att vara ett politiskt mycket känsligt ämne i Kina, på grund av det kinesiska kommunistpartiets pågående förföljelse av anhängarna, sade han:

”Egentligen är det ganska enkelt. För att jag är människa.”

”Mina vänner har sagt till mig tidigare att inte röra Falun Gong-frågan, att den som rör den dör. Jag skrattade, jag sade att jag inte bryr mig vad folk tror på, de är först och främst människor, för det andra är de kvinnor, och för det tredje föddes vi alla av kvinnor … Om man kan tolerera de här sakerna, då är man inte mänsklig”, förklarade Du Bin.

Hans dokumentär är baserad på beskrivningar av tortyr som en kvinnlig huvudperson, Liu Hua, redogjorde för, bland annat tortyr av kvinnors underliv.

Du Bin sade att han visste att han hade tagit stora risker för att kunna göra filmen, men ”det finns vissa saker som man bara gör, och om man inte gör dem kommer man att ångra det i framtiden.

Något som sannolikt späder på myndigheternas ilska mot Du var en 600-sidig bok som han publicerade i Hongkong om massakern på Himmelska fridens torg 1989, som innehöll detaljerade anekdoter från det blodiga militära ingripandet.

”Vi borde inte visa rädsla inför någon eller vilken regim som helst”, sade han till NTD i intervjun. ”Det är verklig makt, makten som ligger i att säga sanningen.”

”Varför har alla kinesiska intellektuella fortsatt att tiga?” frågade han. ”Jag känner djup ånger för det.”

Du Bin häktades fem dagar innan årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, en period då de kommunistiska myndigheterna brukar arrestera fler aktivister och dissidenter.

Du Jirong, Du Bins syster, fick den 13 juni höra av en polis på You’anmenstationen i Peking att hennes bror kvarhålls i ett häkte, rapporterade nyhetsbyrån Associated Press. Familjen hade dock inte fått något formellt besked om detta, sade hon.

I ett uttalande som släpptes strax efter Dus försvinnande, framförde Catherine Barber, chef för Amnestys Internationals Asienprogram, att gripandet kan ha haft något att göra med Dus aktivism.

”Du Bin har gjort omfattande mediearbete och avslöjat tortyr och bedrövliga förhållanden i läger för omskolning genom arbete”, sade hon och tillade:

”Det kan mycket väl handla om att de kinesiska myndigheterna försöker få en obekväm whistle blower och en regimkritiker att ”försvinna”.

Översatt från engelska.