Pekinginvånare protesterar mot påtvingade förflyttningar inför OS
Från och med den 27 juli har boende i byn Datun i Peking haft en sittande protest i tolv dagar framför Pekingbaserade Huahui Estate Developer. (Epoch Times).


Med OS i antågande protesterar upprörda invånare mot att de tvingas att flytta utan kompensation.

Den 27 juli hade invånare i byn Datun i Chaoyangdistriktet hållit en sittande protest i tolv dagar framför Huahui Real Estate, i hjärtat av det kommande OS-området i Peking. De kräver att myndigheterna löser deras problem och respekterar deras äganderätt och kompenserar dem för att de tvångsvräkts för att göra plats för OS. Under dessa tolv dagar har ingen kommunistkader kommit dit för att tala med dem.

Protesten utlöstes av lokalregeringens plan för en ny golfbana och lägenheter inom OS-projektet. Bygget har tvingat nära 1000 familjer från sina hem.

En man vid namn Xiao berättade för Epoch Times att protesten pågått i tolv dagar i rad. Alla kommer frivilligt och i genomsnitt har 300-400 personer deltagit varje dag. När det varit som mest har över 700 personer deltagit i protesten.

Lokalregeringen har skickat många polisfordon och säkerhetsteam för att hålla ett öga på protesten. Den 25 juli höll lokala polisstationer möten med grannskapskommittéerna och beordrade dessa att övertala de protesterande att upphöra med protesten. Ett hotfullt meddelande sattes upp på platsen för protesten. I det stod att läsa: ”Att hänga upp banderoller är störande av den allmänna ordningen och alla som vägrar sluta protestera kommer att gripas.”

En annan invånare med efternamnet Xu sade till Epoch Times att några av deltagarna hade drabbats av värmeslag på grund av det varma vädret, men det hade inte varit några högljudda protester eller konflikter. Man började hänga upp banderoller den 25 juli, men polis och säkerhetsagenter kom mycket snabbt och beslagtog dem.

Initierade källor säger att markövertagandet involverar en konspiration mellan fastighetsutvecklaren och regeringstjänstemän. Pekings kommunala ledare hade i hemlighet besökt protestplatsen några dagar tidigare och instruerat Chaoyangs distriksguvernör att lösa det hela, annars skulle han avskedas.

En pensionerad kader vid namn Li som deltar i protesten sade till Epoch Times att enligt reglerna kring övertagande av mark från regeringens sida ska byborna erhålla markkompensation och förflyttningskompensation, men de har inte fått något. Dessutom inledde fastighetsutvecklarna rivningsarbetet utan särskilda handlingar.

Li sade:

– De kompenserade oss inte enligt de officiella reglerna och en del av kompensationen förskingrades av fastighetsutvecklarna. Regimföreträdarna visste definitivt om det, men ingen bryr sig. Utan vår mark vet vi inte vad vi ska ta oss till.

Enligt lokalinvånare rekvirerade lokalregimen marken under förevändningen att man skulle bygga en park som krävdes inom OS-projektet, men i verkligheten bygger utvecklaren en golfbana och höghus.

Många invånare försökte stämma utvecklarna. ”Somliga invånares fall har accepterats av rätten och somliga inte, men chansen att vinna är mycket liten.” sade Li.

Li sade också att lokalinvånarna tidigare gått till centralregeringen för att överklaga, men att de alla blivit arresterade på vägen.

Han tillade:

– OS i Peking är ett slöseri med pengar och arbetskraft. Landet är fortfarande fattigt. OS är bara smink på regimens falska ansikte. Kommunistregimen stal marken från byborna genom att lura dem; nu tänker den lura utlänningarna.

En man vid namn Xu sade:

– På grund av den tidigare långa protesten har många invånare stämplats som ”envisa hushåll” och lokalregeringen åtalar dem godtyckligt. De har till och med mist sina grundläggande mänskliga rättigheter. De förföljs när de går ut, deras telefoner avlyssnas och de har ingen frihet alls i sin vardag. Fastän folket har lurats av kommunistregimen förut förväntade sig det kinesiska folkets förlåtande natur att regimen skulle sakta förbättra sin omsorg om folket, men det här senaste bedrägeriet har gjort alla väldigt besvikna.

En framstående demokratiaktivist i Peking har tidigare sagt: ”Pekingolympiaden har blivit ett sätt för regeringen att med alla till buds stående medel utnyttja människors tillgångar . Under OS-projektet har kommunistregimens rättigheter blivit allt större medan människornas rättigheter krymper. OS har både materiellt och statusmässigt tillfredsställt den redan priviligerade gruppen.

Översatt från