Peking täckt av smog under klimatkonferensen i Paris
Peking fylld av smog på FN:s officiella Sina Weibo-konto den 30 november 2015. (Skärmbild via Sina Weibo)


Om den kinesiska delegationen på den internationella klimatkonferensen i Paris, COP21, skulle vilja flagga för farorna med okontrollerade luftföroreningar, så behöver de bara rikta blickarna mot Peking.

Samtidigt som klimatmötet började i måndags drabbades den kinesiska huvudstaden av tjock smog, som innehöll över 20 gånger mer hälsovådliga partiklar än vad Världshälsoorganisationen anser vara hälsosamt.

Det var under helgen som smogen slog till och fick Pekings invånare att strömma till sjukhusen med andningsproblem.

Brådskande insatser

Den 29 november utfärdade myndigheterna i Peking en orange varning, den näst högsta nivån. Man rekommenderade stadens 22,5 miljoner invånare att stanna inomhus, och delar av motorvägarna stängdes av. Över 2 100 luftförorenande industrier och alla byggplatser i staden fick stoppa produktionen, enligt China Daily.

Myndigheternas snabba insatser för att avhjälpa den dåliga luftkvaliteten kan tyckas vara lovvärda och skänka trovärdighet till den kinesiska regimens COP21-mål att sänka utsläppen av växthusgaser till år 2030. Men det finns fortfarande inga tecken på att regimen har viljan att omsätta sina kortsiktiga åtgärder till hållbara, långsiktiga initiativ för att förbättra miljön.

Kina medgav nyligen att man har bränt 17 procent mer kol än man tidigare beräknat, en felberäkning motsvarande hela Tysklands årliga kolförbränning.

De kinesiska myndigheterna menar att den senaste tidens våg av smog beror på förorenande industrier, men också på föroreningar från invånarnas värmeaggregat som skruvas upp vintertid.

Relativt blygsamma mål

Vid COP21-mötet föreslog Kina att de inhemska utsläppen per dag skulle minska till år 2030 med 60-65 procent jämfört med nivåerna år 2005. Men det är ganska blygsamma mål, enligt analyser gjorda av Bloomberg och Lawrence Berkeley National Laboratory. Det skulle inte göra stor skillnad för den globala uppvärmningens förutspådda bana.

Flera nya initiativ under klimatmötets första dag

Kina släpper ut mest växthusgaser i världen, enligt Världsbanken. Kol används fortfarande för ungefär 65 procent av landets energibehov. På andra plats kommer USA, med ungefär hälften av vad Kina släpper ut i form av växthusgaser. Kina står för nästan 30 procent av världens totala växthusföroreningar.

”Värsta dagen”

Invånare i Peking som talade med AP uttryckte frustration över den kvävande smogen, och många klagade över att myndigheterna inte har agerat tidigare.

– Det här är den värsta dagen hittills i år. Min hals är full av slem och är väldigt irriterad, men jag är mer oroad över mitt 7-åriga barns hälsa, sade Liu Feifie.

En annan Pekingbo, Yin Lina sade:

– Regeringen ska ta itu med föroreningarna, sägs det, så vi får vänta och se vad det blir för effekter. Om situationen inte förändras inom några år överväger vi att flytta.

På onsdagsmorgonen hade luftkvaliteten i Peking förbättrats till hälsosammare internationella nivåer, enligt en avläsning gjord av den amerikanska ambassaden.

Rapportering av Larry Ong och Juliet Song

Miljöjournalister lever farligt