Peking stärker medborgarkontrollen inför OS
Polis genomsöker en mans väska på Himmelska Fridens torg inför det Kinesiska Kommunistpartiets Nationella kongress i oktober 2007. Intensiva säkerhetsåtgärder pågår redan inför nästa månads Peking-OS. (Foto: Peter Parks/Getty Images)


Peking har nu officiellt infört en rad säkerhetsåtgärder, som man kallar ”Säkerhetssystemet med tre skikt”, i och med att OS närmar sig.

Alla fordon som åker in i Peking kommer att genomgå säkerhetskontroll, och alla invånare måste kunna identifiera sig. Reglerna trädde i kraft den 14 juli.

– ”Allt-för-OS-säkerhetens-skull”-tänkandet har vänt upp och ned på invånarnas liv, som om en nationell katastrof har inträffat, sade Pekingbon Chen Wang.

För bereda väg för de olympiska spelen kommer kontoren i Peking att ha flexibla arbetstider från 20 juli till 20 september. Regeringens kontorstider kommer att förbli oförändrade. Pekings trafikkontrollavdelning kommer att fortsätta med sin trafikkontroll. Normal fordonstrafik är förbjuden på gator kring OS-anläggningar.

Chen säger att många restriktioner har påbörjats runt staden. De kontorstider, som vanligtvis börjar 8:30, har numera ändrats till 9:30, och tiden då kontoren vanligtvis stänger har skjutits bakåt. För att minska ökningen av luftföroreningar, tillåts fordon med jämna registreringsnummer att köra endast på jämna datum och motsvarande för ojämna nummer. Fordon registrerade utanför Peking är begränsade att ta sig in i Peking, vilket lett till att priset på varor har ökat eftersom staden är beroende på leveranser av varor utifrån. Priset på grönsaker har till exempel ökat med 30 procent.

Peking har gått så långt att man hämtat in en militär anti-kärnvapen och -biokemisk terrorismdivision, som har satt upp fyra nivåer med försvarslinjer runtomkring OS-arenorna.

– Den högsta belöningen för att rapportera [avvikande aktiviteter] under OS är på en halv miljon kronor i jämförelse med en belöning efter en A-nivåarrestering av polisen som tidigare var på hundratusen kronor. Detta tyder på att polisen verkligen är rädda. Departementet har förflyttat 8 000 anställda och beväpnade poliser från andra ställen till Peking. Ett ”grönt” OS är inte längre ett ämne som oroar och betoningen ligger på ”säkerhet”, säger Chen.

För närvarande sker identifiering genom en maskin, som omedelbart kommer att avslöja namn som är svartlistade. Invånare utanför Peking måste ansöka för att ett tillfälligt boendetillstånd för att få stanna. Polisen kommer att arrestera de som inte har något tillfälligt boendetillstånd tills de har bekräftat sin identitet. OS-turister måste registrera sina id-handlingar.

– Polis kommer att genomsöka vissa tåg såsom dem från Tibet eller Xinjiang innan man stigit av. Det nuvarande nationella identifieringsnätet har kapaciteten att omedelbart kunna identifiera en persons bakgrund. Man tror att 25 miljarder kronor har använts på enbart Pekings säkerhet och skydd, säger Chen.

Säkerhetskameror har installerats över hela Peking. Chen antyder att folk inte känner sig bekväma då kamerorna inkräktar på deras privatliv.

– Det är inte bara besvärande, det är katastrofalt. Det är säkerhetskontroll på alla fordon eller personbilar. Att ha flytande vätska är inte tillåtet. Grönsakspriserna och många andra varor har gått upp – och det är kvävande. Alla invånare turas om att bevaka och rapportera misstänkta personer, folk som protesterar, och folk som delar ut broschyrer och liknande, sade Pekingbon Zhou.

– OS har drivit iväg alla som kommer utifrån. Och tomma lägenheter finns inte att hyra. Alla som önskar stanna i Peking måste ha ett tillfälligt boendetillstånd. Man måste ha det ”goda medborgarcertifikatet” från den lokala myndigheten för att ansöka. Utan det kan man inte stanna i Peking. De städer som är värdar för OS-aktiviteter har informerats om att inte ge tillstånd till folk från Xinjiang eller Tibet att stanna, sade Lu, en kinesisk tjänsteman.

Lu sade att utlänningar som reser till OS måste ha bevis på hotellbokningar för att kunna få visum. Folk som är muslimer och andra troende har svårt att boka hotell, vilket har lett till att många utlänningar inte kommer att besöka OS. De olympiska spelen har i huvudsak blivit ett OS för Pekingbor och de rika.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/beijing-olympic-security-1296.html