Peking stänger tusentals internetsidor
Ett internetcafé i staden Hangzhou i Kina (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Strax innan det kinesiska kommunistpartiets sjuttonde kongress genomförs ännu ett landsomfattande projekt för att kontrollera internet.

Informationsdepartementet blockerar webbsajter över hela landet

Den 27 augusti sade Miao Wei från China Telecom att företaget  som respons på informationsministeriets projekt ”att rena och förbättra internetmiljön och att bekämpa internetpornografin” har blockerat 8808 olagliga webbadresser, stängt av 265 webbhotell som saknade tillstånd från IDC (Internet Data Center) och 9593 oregistrerade webbsajter.

Yu Xijian från China Netcom (CNC) säger dessutom att de blockerat 587 webbsajter som inte fanns registrerade hos IDC (Internet Data Center) eller ISP (Internet Service Provider) samt 112 sajter utan IDC/ISP-tillstånd.

Projektet startade redan i april då Qiushi, en tidskrift från det kinesiska kommunistpartis (kkp) centralkommite, hävdade: ”På internet propageras det för olika ideologier, falsk information och röriga känslor. Det skapar variation till vår nations ideologi. Vår uppgift är emellertid att skydda oss från fiendens plan att västernisera och splittra oss, detta är än viktigare. Den nuvarande situationen är väldigt svår.”

Enligt kkp:s Qiushi Journal fanns det vid slutet av 2006 137 miljoner internetanvändare i Kina (Kina har en befolkning på 1.3 miljarder) och 80% av dessa var under 35 år.

”Den nuvarande situationen är mycket svår

Nyligen publicerade några personer i Kina en notis på sin BBS från webbsajtens administratör: ”Situationen har varit mycket svår. På grund av kkp:s sjuttonde partikongress har intensiteten i internetövervakningen och kontrollen varit intensivar än någonsin. Runt 90% av de interna forumen och webbsajterna i det allmänna säkerhetssystement har rensats bort. Jag måste återigen påminna alla: Situationen är mycket svår! De känsligaste områdena är de som rör:

– partiet, staten, regeringen, regeringsdepartement och enheter;

– Japan, Darfur i Sudan, områden såsom Tibet och Xinjiang;

– vädjande folkmassor, parader, demonstrationer, bostad och

– Falun Gong utomlands, högerideologi, exilpersoner från Tibet- och Xinjiang.

Administratören ber alla att ”omedelbart rapportera och ta bort sådan information!”

En del internetanvändare anser att internet ger en speciell miljö för yttrandefrihet och att det är det som attraherat så många användare. Yttrandefriheten är internets livlina. Regeringen har svårt att anpassa sig till detta och är alltid misstänksam, vilket skapar en konflikt mellan det nuvarande politiska systemet och åsikter online.

Översatt från version