Peking pressar asiatiska länder att tysta oberoende radiostation
(Foto: Sound of Hope)


Samtidigt som den kinesiska regimen förhandlar om frihandelsavtal med Taiwan har den också sträckt ut sin långa arm för att begränsa pressfriheten på ön.

Sound of Hope (SOH), en oberoende radiostation med högkvarter i USA, har varnats av företaget som sköter dess sändningar i Taiwan att deras kontrakt kan komma att avslutas.

SOH skrev kontrakt med Taiwanesiska Central Broadcasting System (CBS) 2004.

– Det är Taiwans demokratiska system som gör att SOH valt att arbeta med CBS, sade SOH:s VD, Zeng Yong. Han tillade att stationen blivit allt mer populär på det kinesiska fastlandet eftersom den rapporterar opartiskt om aktuella politiska och sociala problem i Kina.

Stationen har haft ett ömsesidigt framgångsrikt affärsförhållande med CBS i nästan sex år. Sändningstiderna har ökat med två timmar varje år sedan 2004.

En kvinnlig medarbetare på SOH vid namn Ke sade:
– Enligt en källa har regimen i Peking sedan andra hälften av 2008 använt olika metoder för att pressa CBS till att stänga ner SOH:s kortvågssändningar.

– Wang Tan-Ping, som är VD på CBS, sade till oss att det är svårt att fortsätta samarbetet på grund av påtryckningar från Peking. Efter att kontraktet gått ut i januari 2010 kommer det att behöva ses över och justeras, har man meddelat oss, tillade Ke.

Zeng Yong sade att han tror att det är ekonomisk vinst som ligger bakom problemet. Enligt Zeng demonstrerade den kanadensiske premiärministern Harper att det inte är nödvändigt att offra sina principer för ekonomisk vinnings skull när han besökte Kina nyligen.

– Det är inte bara SOH som drabbas, det är ett hot mot det demokratiska Taiwans pressfrihet, sade Zeng.

– Vi tror inte att beslutet att se över kontraktet kom från den Taiwanesiska regeringen i sin helhet, utan från ett fåtal individer. Vi hoppas kunna rätta till situationen genom kommunikation med den Taiwanesiska regeringen, sade han.

SOH:s gren i Indonesien, Batam-baserade Era Baru Radio Network, råkade ut för liknande inblandning från Peking. Era Baru började sina sändningar på kinesiska och indonesiska i mars 2005. Deras signal når också in i grannländer som Singapore och Malaysia.

2007 skickade den kinesiska ambassaden ett hotfullt brev till den indonesiska regeringens kommunikationsministerium och den indonesiska sändningskommittén, där man krävde att Era Barus licens skulle dras in på grund av att deras program om mediamörkläggning och människorättsfrågor påverkade kineser boende i området.

Era Baru driver för närvarande fallet i den indonesiska högsta domstolen och med den indonesiska sändningskommittén.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26922/