Peking intensifierar kampanj mot ”instabila element”
Advokat Zheng Enchong kallades till förhör 18 dagar före Peking-OS. Zheng har hjälpt hundratals familjer, som tvångsförflyttats av Kinas snabbväxande urbana utvecklingsprojekt, med råd för att tillgodose deras rättigheter. (Foto: Epoch Times)


Med bara några veckor kvar till Peking-OS, har kinesisk polis intensifierat en kampanj mot ”instabila element”. Flera aktivister arresterades nyligen i hemlighet.

Däribland Du Daobin, 43, välkänd internetskribent: Enligt Independent Chinese Pen Association, arresterades Du Daobin, 43, frilansande internetskribent från Hubeiprovinsen, i sitt hem vid elvatiden på förmiddagen den 22 juli. Sju eller åtta poliser bröt sig in i hans hem och meddelade att hans tidigare dom (fängelsestraff som övergått till skyddstillsyn) hade förvandlats till ett omedelbart fängelsestraff.

Polisen hävde att Du hade brutit mot skyddstillsynsreglerna genom att publicera ett hundratal artiklar på utländska webbsidor, lämnat hemmet utan tillstånd, träffat gäster utan tillstånd och missat att regelbundet rapportera sina tankar till den lokala polisen.

Polisen beslagtog två datorer, anteckningar och brev från Dus hem. Bland breven fanns några som han hade skrivit till sin familj under tiden han satt i fängelse för några år sedan.

Du dömdes för uppvigling i juni 2004 av Xiaogans mellandomstol. Han dömdes till tre års fängelse som därefter övergick till villkorligt straff i fyra år. Han tilläts att åka hem under det villkorliga straffet.

Huang Qi, 45: Radio Free Asia rapporterade att Huang Qi, som grundade webbsidan ”64 Tianwang”, formellt arresterats i juli 2008. Huang är välkänd människorättsaktivist och cyberdissident.

Efter jordskalvet i maj deltog Huang aktivt för att hjälpa olycksdrabbade i Sichuanprovinsen. Han försökte hjälpa föräldrar till elever som dödats under jordskalvet. Han häktades den 10 juni av polis i Chengdu för ”olagligt innehav av statshemligheter”.

Den 18 juli åkte Huangs mor, Pu Wenqing, från Neijiang till Chengdu för att ta reda på var hennes son befann sig. Polis i Chengdu sade till henne att Huang formellt hade arresterats.

Arresteringsordern som Pu fick titta på anklagade Huang för innehav av olagliga statshemligheter. Mo Shaoping, en människorättsadvokat som representerar Huang, sade att han inte hade talat med polis i Chengdu och inte visste vad för statshemligheter det handlade om.

Advokat Zheng Enchong, 58, häktad. Hongkongbon Shin Teng berättade för Epoch Times att advokat Zheng Enchong kallades till Zhabei-distriktets polisbyrå vid fyratiden på eftermiddagen den 20 juli. Han har fortfarande inte frisläppts.

Shen misstänker att Kinas regering formellt försöker arrestera Zheng innan OS. Zheng har hjälpt hundratals familjer, som tvångsförflyttats av Kinas snabbväxande urbana utvecklingsprojekt, med råd för att tillgodose deras rättigheter. Han satt fängslad mellan 2003 och 2006 för att ha skickat information om tvångsförflyttningar till en New York-baserad människorättsgrupp.