Peking främjar mandarin och straffar minoritetsspråk
Skyltar på kinesiska syns på denna bild av en tibetansk man i traditionella kläder som betraktar kinesiska paramilitärer i kravallutrustning i Guomaying på den tibetanska platån. Kinas politik tycks inriktad på att ersätta de etniska minoritetsspråken med mandarin. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Förra veckan greps åtta tibetaner i Pekings senaste försök att kämpa emot etniska och lokala språk.

Tibetanerna hade kopplingar till en gräsrotsrörelse för att bevara det tibetanska språket och kulturella identiteten, enligt Radio Free Asia (RFA). Att undervisa på det lokala språket är illegalt både i Tibet och de uiguriska områdena, där den kinesiska regimen försöker eliminera de etniska minoriteternas språk och ersätta dem med mandarin, Kinas officiella språk.

Tibetanerna greps i bydistriktet Karma, där en populär tibetansk religiös ledare, Khenpo Kartse, greps för en månad sedan, anklagad för antistatliga aktiviteter såsom att lära ut det tibetanska språket, enligt vad källor sade till RFA.

I Tibet förtrycker den kinesiska regimen den tibetanska kulturen genom att göra språket oanvändbart i samhället, enligt den Tibetanska centraladministrationen. De menar att utbildningssystemet, som kontrolleras helt av det Kinesiska kommunistpartiet, helt och hållet har skapats för att gynna kinesiska immigranter och inte tibetanska elever.

Uiguriska språket förtrycks också

I Xinjiang utsätts den uiguriska befolkningen för liknande språkförtryck.

”Uigurerna riskerar att förlora sin etniska särart, och detta förvärras av det faktum att det uiguriska språket nästan har eliminerats i utbildningssystemet och begränsningar när det gäller kulturella uttryck”, sade Rebiya Kadeer, president för den Uiguriska världskongressen under en hearing i den amerikanska kongressen i Washington 2012.

Till och med mindre dialekter attackeras. Kinas statliga administration för press, publikationer, radio, film och TV har instruerat alla programledare och presentatörer att öppet främja mandarindialekten, som talas i Peking. Det är ett sätt att stärka den kinesiska kulturens ”mjuka makt”, enligt statliga Global Times.

Mandarin ska spridas till alla

TV- och radioprogramledare har fått instruktioner att tala ordentlig mandarin och inte imitera dialekter, enligt artikeln.

Så många som en tredjedel av den kinesiska befolkningen, 400 miljoner människor, kan inte prata mandarin, enligt Xu Mei från Kinas utbildningsministerium som talade med statliga nyhetsbyrån Xinhua i september 2013. Xu sade vidare att ministeriet under det kommande året skulle fokusera på att främja användningen av mandarin på landsbygden och områden som bebos av etniska minoriteter.

De mänskliga rättigheterna i Kina har försämrats enligt årlig rapport

Är Kinas dödliga organhandel på väg att fasas ut?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri