Peking fortsätter riva bostadshus med OS som ursäkt


Fastän OS i Peking börjar om mindre än fyra månader fortsätter myndigheterna att riva människors hem med de olympiska spelen som ursäkt. Förra torsdagen revs bland annat Wang Lianmins hus i Yangshan, en by som ligger mellan två och tre kilometer från OS-arenan.

Wangs hus förstördes av hundra personer som leddes av biträden från distriktsdomstolen i Chaoyang. Wang greps för att han försökte fotodokumentera vad som hände.

En annan boende i området, Sun Yongliang, vars hus är ett av två som fortfarande står kvar, berättade om vad som hände:

– Klockan nio på morgonen parkerade polisbilar framför Wangs hus. Strax efter kom några lastbilar och ambulanser. Sammanlagt kom fler än hundra personer från en flyttfirma, rivningskontoret och kontoret för innerstadsärenden. De vägrade att låta sig intervjuas av en fransk reporter men filmade och fotograferade själva de franska och japanska reportrarna. Wang Lianmin hjälpte senare sin gamle far att ta sig till regeringshögkvarteret Zhongnanhai för att överklaga.

Enligt uppgifter grep polisen senare Wang och hans far, en veteran från den röda armén.

RFA:s reporter kontaktade Wang efter att han släppts samma eftermiddag. Han sade att polisen ursprungligen tänkt hålla kvar honom men att personal från hans arbetsenhet hjälpte honom att bli frisläppt. Han sade:

– Min arbetsenhet plockade upp mig efter att jag tvingats skriva ”självkritik” där jag var tvungen att erkänna att jag var ”juridiskt okunnig” och att allt var mitt fel. De hade satt på mig handbojor så jag hade inget val.

Regimen har nu ordnat ett tillfälligt hus åt hans familj, men de har inte flyttat in eftersom huset inte är i beboeligt skick.

– Tjänstemännen förstör våra hus med OS som täckmantel. Det här är utanför OS-stadions område, två-tre kilometer bort. Numera sätter Peking igång vilka kampanjer som helst, allt från att förbättra miljön till att riva hus, med OS som ursäkt. Tjänstemännen vill helt enkelt bygga kommersiella bostäder. För närvarande kompenserar man marken med 4000 yuan per kvadratmeter men priset på fastigheter i närheten har redan nått 15 000 yuan per kvadratmeter, sade Wang.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-20/69525.html