Peking fortsätter att kontrollera valen i Hongkong - protester väntas
Chan Kin-man, en av grundarna till Occupy Central-rörelsen, talar vid ett massmöte i Tamar Park, den 31 augusti 2014. Tusentals människor samlades för att protestera mot ett beslut från Peking som går ut på att demokratin i Hongkong fortfarande är begränsad. (Foto: Sung Cheung-lung/Epoch Times)


Tusentals arga och förtvivlade Hongkongbor gick ut på gator och i parker den 31 augusti för att protestera mot ett beslut som just tagits av Kinesiska kommunistpartiet, och som går ut på att Hongkong inte ska få verklig demokrati.

Tekniskt sett fattades beslutet av den nationella folkkongressens ständiga utskott. Nationella folkkongressen är ett slags fejkad lagstiftande församling i Kina; alla viktiga beslut tas i toppen av partihierarkin.Den tungrodda, byråkratiska prosan i beslutet gjorde i alla fall en sak klar: Hongkongs krav på verklig demokrati kommer inte att hörsammas.

Det som Hongkongs folk och kommunistpartiet inte kommer överens om handlar om sättet på vilket man väljer ut kandidater till Hongkongs högsta politiska post, chief executive, som fungerar ungefär som Hongkongs president.

Många Hongkongbor vill välja kandidaterna själva, som i en verklig demokratisk process.

"Älska landet"

Kommunistpartiets myndigheter vill emellertid att processen ska kontrolleras av en "nomineringskommitté". Nomineringskommittén kontrolleras givetvis i sin tur av Peking, vilket innebär att Peking har sista ordet när det gäller vem som kan väljas till chief executive.

I beslutet som nyligen kom står att "principen om att chief executive måste vara en person som älskar landet och älskar Hongkong, måste upprätthållas" och att "detta är ett grundläggande krav för ‘ett land, två system’-politiken".

Denna slogan, "ett land, två system", refererar till förhållandet mellan Folkrepubliken Kina, en kommunistdiktatur, och det speciella administrativa området Hongkong, som är en del av Folkrepubliken Kina, men som styrs annorlunda. Detta beslutades 1997, när Storbritannien gav tillbaka Hongkong, som tidigare var en brittisk koloni, till Kinas ledare. De gjordes under förutsättning att man i slutänden skulle införa allmän rösträtt i Hongkong.

I det här beslutet definieras "allmän rösträtt" om till att betyda att Peking väljer kandidaterna.

Många i Hongkong hoppades att beslutet, som tydligen tog flera dagar för Peking att komma fram till, skulle ta i beaktande de krav som olika medborgarrättsgrupper i Hongkong har lagt fram, och tillåta folket att välja sina egna kandidater.

Civil olydnad

I och med att detta hopp nu har grusats kommer tiotusentals Hongkongbor sannolikt börja trappa upp den fredliga civila olydnaden som utlovat av den mest utvecklade av dessa grupper, Occupy Central With Love and Peace, som tänker översvämma Hongkongs finansdistrikt med demonstranter.

De hade redan fyllt Tamar Park på söndagskvällen, där det hölls tal och genomfördes musikframträdanden, och man planerar fler protester.

Chan Kin-man, universitetslektor och en av initiativtagarna till rörelsen, sade att beslutet var "absurt" och att om Hongkong gick med på det skulle stadsstaten börja glida utför.

I ett tal sade Chin att han var student för 30 år sedan och kämpande för demokrati i Hogkong, och nu, 30 år senare, ser han andra studenter göra samma sak. "Vi känner oss så sårade. Under de här 30 åren har vi uttömt andan och energin hos så många unga  människor som kämpar för ett demokratiskt system i Hongkong", sade han.

Ronny Tong Ka-wah, en prodemokratisk medlem av Hongkongs lagstiftande församling, sade: "Det här är den mörkast dagen i utvecklingen av Hongkongs demokrati", enligt tidningen Oriental Daily.

Beslutet är "ett sviket förtroende och ett förräderi", enligt Alan Leong Kah-kit, en annan lagstiftare, och ledare för det prodemokratiska Civic Party, i en intervju med Radio Television Hong Kong. Han menade att det bryter mot Hongkongs grundlag, men även mot tidigare beslut fattade av den nationella folkkongressen i Kina.

Leong sade att de kinesiska myndigheterna har "lurat Hongkong i så många år, och nu faller slutligen masken av", enligt Radio Television Hong Kong.

Prodemokratiska demonstranter på en tillställning i Causeway Bay på söndagen sade att man från och med måndag kommer att se till att så många människor som möjligt ska översvämma finansdistriktet i centrala Hongkong för att "gå omkring".

Den här sortens protest, som går ut på att cirkulera i området snarare än att faktiskt ockupera det, är kanske en mindre provocerande metod.

Tam Tak Chi, en av protestledarna, sade i en intervju att bilförare också kan göra sitt genom att köra lite långsammare än vanligt, inte köra på gult ljus och kanske stanna vid vägkanten då och då. "Om du känner att du inte har tillräckligt med luft i däcket så kan du gå ut och kolla det. Det är helt lagligt", sade han.