Peking föder upp ”olympiska grisar” i smyg


Samtidigt som det kinesiska kommunistpartiet försöker skyla över de internationella påtryckningarna kring säkerhetsfrågor om livsmedel importerade från Kina, föder de i hemlighet upp påkostade, högkvalitativa ”olympiska grisar” inför OS i Peking. Grisköttsleverantören säger att det är ett ”politiskt uppdrag.”

Enligt kinesisk media är grisuppfödningsfarmarna utspridda över hela landet. De hemlighålls av säkerhetsskäl. Varje farm är utrustad med övervakningskameror dygnet runt och inga främmande har inträde. Inte ens andra grisar får tas in det närmaste året.

Kinesisk media hänvisade till talesmannen för Qianxihe Livsmedelsgrupp Niu Shengnan, som har ensamrätt på försäljningen av de ”olympiska grisarna”.

Niu berättar att dessa grisar enbart föds upp på ekologiska grödor, utan steroider. Födan till dessa grisar produceras på ekologiska jordbruk som certifierats av EU. Varken konserveringsmedel eller antibiotika har tillförts och vaccinerna tillverkas av naturliga kinesiska medicinalväxter. Vidare motioneras dessa grisar utomhus i drygt två timmar varje dag för att försäkra deras hälsa.

– Normalt sett är grisar leveransklara ett halvår efter födseln, men för grisar som fötts upp på enbart ekologiska grödor tar det ungefär en till tre månader längre än för vanliga grisar. Detta innebär att de blir mer kostsamma än marknadspriset. Vi har ensamrätt. Detta är ett politiskt uppdrag. Vi måste bortse från kostnaderna när det gäller politiska uppdrag, sade Niu.

Nyheten om de ”olympiska grisarna” har väckt ilska hos det kinesiska folket. Många kritiska röster har kallat detta agerande en konstlad taktik för att stärka regimens image på bekostnad av vanliga människor i Kina. Några säger att grisar nu rankas högre än människor.

En del internetanvändare påpekar att den hemliga grisuppfödningen är ett bevis på att det är bristen på säkerhet gällande kinesiska livsmedelsprodukter som gör att myndigheterna i grund och botten inte har någon tillit till det inhemska utbudet av livsmedel.

Internetanvändare uttryckte också sina tankar om den enorma mödan regimen lagt ner på dessa ”olympiska grisar”. Någon sade, ”Detta är en bra indikator på vilket slags griskött vi – vanliga människor – har intagit. Fläsket vi äter innehåller tillsatser, konserveringsmedel och antibiotika. Det är bara så skrämmande. Jag har bestämt mig för att inte äta griskött hädanefter.”

En annan sade, ”Personer utanför Kina är mänskliga varelser medan personer i Kina rankas lägre än grisar, jag vet inte riktigt vad jag ska säga.”

Översatt från version