Peking använder OS som "skyltfönster"


OS-bojkott eller inte? Medan världen undrar över huruvida en bojkott av sommar-OS i Peking 2008 skulle vara bra eller inte, är regimen i Kina desto säkrare på sina planer över hur OS ska användas.

– När OS-elden tänds tänder den också nationalismens eld i människorna. Det ger stöd till diktaturen, sade Maiping Chen från PEN igår vid ett seminarium i Sveriges riksdag. Han vill inte att OS ska användas som ett skyltfönster för diktaturen.

Exakt hur man ska få Peking att inte utnyttja OS för politiska intressen är fortfarande oklart. Än så länge fokuserar diskussionerna utanför Kina kring uppräknandet av de många kränkningarna av de mänskliga rättigheterna, kränkningar som går hand i hand med en omfattande miljöförstöring.

Trots att många organisationer och regeringar runt om i världen tydligt tagit avstånd från kränkningarna av de mänskliga rättigheterna har man hittills inte funnit en gemensam strategi för att angripa problemet.

Skon tycks klämma kring det faktum att större delen av världen idag har betydande handelsförbindelser med Kina och inte vill låta något komma emellan de ekonomiska fördelarna.

Man Yan Ng från människorättsorganisationen ISHR (Internationall Soceity for Human Rights), anser att frågan om miljön och de mänskliga rättigheterna i Kina är en global angelägenhet.

– Hela mänskligheten kommer förr eller senare att tvingas välja mellan pengar och mänskliga rättigheter, säger han och jämför hur Hitler efter propagandanumret i samband med Berlin-OS 1936 satte igång en världsomspännande katastrof.

Man Yan Ng hyser till skillnad från andra i debattforumet inga större förhoppningar om att Kinas regim skulle gå att påverka genom den så kallade ökade öppenheten som sägs komma med ett OS.

– Man ska inte underskatta en totalitär regim. De vet mycket väl att folk kommer att försöka bevaka landet och det är de väl förberedda för, menar han.

Även idén om att ekonomisk utveckling skulle leda till sociala förbättringar är en illusion, tycker han. Enligt honom måste man förstå det kinesiska kommunistpartiets taktiker i historien för att få grepp om dagens verklighet i Kina.

– Partiet har inte förändrats, så som många tror. Det har bara bytt ansikte, säger han.

För att säkra makten efter övertagandet 1949 riktade partiet in sig på två viktiga maktfaktorer; den ekonomiska och den kulturella. Partiet startade klasskamperna och började sprida hat mot kapitalister – för att idag själva vara kapitalisterna. Kulturen erövrades stegvis genom flera kampanjer, vilka kulminerade i den Stora kulturrevolutionen på sextiotalet. Folkets identitet som till stor del fanns grundad inom taoism och buddism rycktes upp och idag är tanken att man stället ska tro på partiet.

Blir det en OS-bojkott eller inte och hur mycket kan det påverka situationen i Kina? Räcker det eller krävs det mer? Det är frågor vi, vare sig vi vill eller inte, får svar på inom kort.