Peking anklagar Oxfam för "infiltration"
Howard Liu, chef för Oxfam Hongkong förnekar Kinas anklagelser om att organisationen Oxfam agerar politiskt, bryter mot lagen eller står i opposition mot regimen. (Foto: Pan Chai-Shu/The Epoch Times)


Det kinesiska utbildningsministeriet har skickat ett brådskande meddelande till flera kinesiska universitet att bojkotta Hongkongavdelningen av organisationen Oxfam, som försöker rekrytera frivilliga bland kinesiska studenter.

Oxfam Hong Kong är medlem av Oxfam International, en ickestatlig organisation som bekämpar fattigdom i hela världen. Organisationen höll en presskonferens den 23 februari där man tillbakavisade de anklagelser som det kinesiska utbildningsministeriet kommit med. Oxfam har inte meddelats om bojkotten eller fått någon förklaring från det kinesiska utbildningsministeriet, men man har avbrutit sina värvningar.

I ordern från det kinesiska utbildningsministeriet den 4 februari beskrivs Oxfam som en ”ickestatlig organisation som gör desperata försök att infiltrera det kinesiska fastlandet” och att deras lokala chef är en ”hårdför regimmotståndare”. Ordern kräver av de lokala utbildningsdepartementen och institutionerna att de avbryter alla kontakter med organisationen och ökar övervakningen.

Howard Liu, chef för Oxfam Hong Kong i Kina, betonade på presskonferensen att Oxfam i Kina ”inte är inblandad i politik eller olagligheter” samt att ”hjälporganisationen har ingen avsikt att utmana den kinesiska regeringen”.

Under de 20 senaste åren har Oxfam Hong Kong varit inblandad i fattigdomsbekämpning och nödhjälp, inklusive skolbyggen, lärarutbildning och läroplansreformer i samverkan med andra ickestatliga organisationer. Faktum är att 80 procent av det kinesiska deltagandet i Oxfam:s olika projekt har gått endera genom den kinesiska regimen eller via organisationer som samarbetar med regimen.

Liu förnekade att han var ”motståndare” till Kinas regim.

– Det finns kända personer bland styrelsemedlemmarna i Oxfam Hong Kong. Vi anser inte att någons personliga intressen eller politiska bakgrund påverkar deras deltagande i Oxfams välgörenhetsarbete. Vi anser inte att Oxfam utgör någon ”opposition” eller ”konservativ grupp”. Att beskriva vår personal eller styrelse på detta sätt är oprofessionellt.

Liu uppmanade den kinesiska regimen att hantera inhemska ickestatliga organisationer på ett lagligt och organiserat sätt.

– Jag hoppas att de uppmuntrar till registrering av ickestatliga organisationer och övervakar dem enligt lagar, regler och förordningar, inklusive hur kinesiska medier övervakar och kritiserar ickestatliga organisationer. De borde ges tillräckligt utrymme, som i Hongkong, samt styras av adekvata riktlinjer och förordningar, inte av tvetydiga direktiv.

Oxfam, som från början hette Oxford Committee for Famine Relief, grundades 1942 i Oxford för att ge nödhjälp med mat till utsatta i andra världskrigets Grekland. Det finns i dagsläget 14 oberoende medlemsorganisationer, som är verksamma i hela världen.

Styrelsen för Oxfam Hong Kong består av 13 medlemmar från olika bakgrunder, där finns både demokrati-ivrare och tidigare statliga tjänstemän.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30445/