Påvens möte med Dalai Lama avblåst
Påve Benedict XVI. (Christophe Simon/AFP/Getty Images)


Under året som gått har Dalai Lama på sina resor hunnit möta bland andra USA:s president George Bush, ledande politiker i Österrike, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Kanada. Den 13 december var det tänkt att han under sitt Italienbesök skulle träffa påven Benedict.

I måndags meddelade dock Vatikanens talesman Fader Federico Lombardi att inget möte kommer att äga rum mellan påve Benedict och Dalai Lama, rapporterar Reuters. Lombardi säger att det aldrig funnits några officiella, skriftliga uppgifter om det planerade mötet.

Enligt Reuters spreds ryktet om det kommande mötet mellan påven Benedict och Dalai Lama över världen i oktober, då en anonym tjänsteman i Vatikanstaten delgivit media uppgifterna,  Kommunistregeringen i Peking svarade i början av november med att säga att ett sådant möte ”skulle såra det kinesiska folkets känslor” och uppmanade påven att visa att han är ”uppriktig i förbättrandet av relationer.”

Reuters meddelar vidare att Benedict har lagt stor vikt vid att förbättra sina band med Peking. I juni skrev han ett 55 sidor långt öppet brev, där han deklarerade att han ämnar att återupprätta den fullvärdiga, diplomatiska relationen med Peking, som brast två år efter att kommunisterna tog makten 1949.

En representant för Dalai Lama i Indien meddelade till Reuters att ”Hans [Dalai Lama] mål är att främja harmoni mellan religioner och han kommer inte att göra någon besvär.”
Dalai Lama och Benedict hade förra året ett lågmält möte i Vatikanen som var strikt religiöst till sin natur.

Bland Italiens politiker råder det delade meningar om huruvida Dalai Lama ska få tala till parlamentet under sitt besök i landet, uppger Reuters.

Översatt från version