Påvens besök i Kuba ger inte mycket hopp
Påven Benedict XVI välkomnas av Kubas president Raul Castro vid ankomsten till Antonio Maceo flygplatsen i Santiago de Cuba, den 26 mars. (Foto: Rodrigo Arangua /AFP/Getty Images)


Påven Benedictus XVI kom till Kuba på måndagen. Det är första gången en påve har besökt landet sedan påven Johannes Paulus II var där 1997.

Demonstranter och dissidenter har blivit tillsagda att hålla sig borta från påvens mässor i Havanna och Santiago de Cuba under det tre dagar långa besöket.

Kuba kommer sannolikt inte att förändras inom en snar framtid, sade Jorge Olivera Castillo, som är dissident från Unionen av oberoende författare från Kuba. Han blev arresterad under Kubas svarta vår 2003.

– Man ska inte förvänta sig att påvens besök kommer att innebära några förändringar för Kuba, sade Castillo i en telefonintervju på lördagen.

På måndagen skrev han i ett e-postmeddelande att han och andra oliktänkande och oberoende journalister hade fått sina telefoner avstängda av myndigheterna.

Castillo påpekade att påven Johannes Paulus II besök i landet för 15 år sedan inte påverkade de mänskliga rättigheterna till det bättre.

– Fem år senare inträffade ”den svarta våren”. Jag var en av dem som fängslades, en av de 75 som greps vid det tillfället, sade han.

Den svarta våren ägde rum 2003 när Kuba slog ner hårt  mot oliktänkande, däribland journalister, bibliotekarier, människorättsaktivister, demokratiaktivister, med flera.

– Jag ser inte den katolska kyrkan som en av de viktigaste drivkrafterna för förändringar i Kuba, trots att kyrkan har gett humanitärt bistånd i landet. Jag tror att kyrkan har främjat sina relationer med regeringen och de har inte balanserat dem med den andra sidan, folkets sida, sade Castillo.

– På ett sätt kan påvens besök ge ett slags moraliskt uppsving för katolikerna i Kuba, men besöket är ett tveeggat svärd.

För några dagar sedan gjorde Vatikanen ett uttalande som fördömde USA:s embargo men man sade inte ett ord om de grova och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter som äger rum i landet, fortsatte han.

Enligt den oberoende ekonomen Oscar Espinosa Chepe ”är regeringen fortfarande en totalitär regim. Deras ekonomiska, sociala och politiska situation är väldigt svår eftersom den bygger på förtryck”, skrev han i ett e-postmeddelande på måndagen.

Chepe är för närvarande villkorligt frigiven av medicinska skäl. Han dömdes till 20 års fängelse efter den svarta våren 2003. ”Regeringen kan skicka tillbaka mig till fängelset när som helst”, skrev han.

Med rapportering av Manuel Alejandro Pascual Fuentes.

Översatt från engelska