Påven ber om förlåtelse för skandaler
Påven Franciskus bad om förlåtelse för skandaler inom den katolska kyrkan vid ett framträdande på Petersplatsen. Bilden från juni 2014. (Foto: Franco Origlia/Getty Image)


Vid veckans framträdande på Petersplatsen i Rom bad påven Franciskus om ursäkt för de skandaler som den senaste tiden skakat Vatikanen.

– Idag vill jag i kyrkans namn, be om förlåtelse för de skandaler som den senaste tiden har drabbat Rom och Vatikanen. Jag ber om er förlåtelse, sade Franciskus till den församlade folkmassan på Petersplatsen som bröt ut i applåder, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste tiden har två fall med präster och homosexualitet avslöjats under ett möte med biskopar och kardinaler från hela världen. Det ena fallet är en polsk präst på hög nivå inom Vatikanen, som öppet avslöjade att han var homosexuell och hade levt med en annan man under flera år. Prästen avskedades och har sedan kritiserat kyrkans regler om celibat för präster i spanska och italienska medier.

Erkännandet har ytterligare spätt på den rådande konflikten mellan konservativa och liberala krafter i Vatikanen. Hur kyrkan ska se på homosexualitet är kanske den mest laddade frågan bland katoliker just nu. Huffington Post skriver att många är oroliga för att den katolska kyrkan ska följa den protestantiska och öppna för modern familjebildning.

Under mötet har även maktkamper och sammansvärjningar uppdagats. Ett brev från upprörda kardinaler har återuppväckt den hätska stämningen från 2012 när den dåvarande påvens betjänt avslöjade en maktkamp i kyrkans absoluta topp, rapporterar TT.

Före den här händelsen har påven bett om förlåtelse både för prästerskapets sexuella övergrepp på barn och kyrkans behandling av protestanter och ursprungsbefolkningar, skriver Reuters.