Påven avgår
Benedictus XVI vinkar till den församlade folkmassan utanför Peterskyrkan i Vatikanstaten efter midnattsmässan julen 2012. (Foto: Franco Origlia/Getty Images)


Påven Benedictus XVI meddelade på måndagen att han kommer att avgå den 28 februari. Orsaken är att han inte längre har ork att leda världens katoliker.

”Jag har insett att jag, på grund av hög ålder, inte längre har den kraft som krävs för att utföra mitt ämbete på ett adekvat sätt”, sade påven till sina kardinaler på måndagen enligt en utskrift som publicerats av Radio Vatikanen.

”Styrka i både kropp och själ är nödvändigt, en styrka som jag de senaste månaderna har förlorat i sådan utsträckning att jag känner min oförmåga att korrekt kunna utföra det ämbete som anförtrotts mig”, sade påven.

”Av den anledningen och väl medveten om allvaret i den handlingen förklarar jag att jag avsäger mig biskopsministeriet i Rom som anförtrotts mig av kardinalerna den 19 april 2005″, sade den 85-årige påven.

Benedictus XVI:s tillkännagivande på måndagen kom oväntat. Fader Federico Lombardi, chef för den Heliga Stolens presskontor sade att påvens uttalande ”tog oss på sängen”, rapporterade Radio Vatikanen.

Lombardi sade också att påven absolut inte var deprimerad eller haft någon sjukdom, enligt det katolska News Service.

Benedictus bror, Georg Ratzinger, berättade för AP att han den sista tiden sagt att hans ålder tynger honom. Vid den här åldern vill han vila mer.

Kardinalen Joseph Ratzinger valdes till påve för åtta år sedan efter påven Johannes Paulus död 2005. Han var ett kontroversiellt val. Han var en tysk intellektuell och den äldste som valts sedan 1700-talet. Han stod för ortodoxa värden, han var emot kvinnliga präster, att präster gifter sig, abort, homosexualitet och dödshjälp.

Påven Benedictus är den förste påven att avgå på 600 år. Senaste gången en påve avgått var Påven Gregorius XII som avgick 1417 mitt i en schism i den katolska kyrkan.

Italiens premiärminister, Mario Monti, sade att han var ”chockad av denna oväntade nyhet”, enligt Gazetta del Sud. Och Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att hon har ”den största respekt” för påven Benedictus beslut, enligt AP.

Analytiker säger att det inte finns någon klar favorit som Benedictus efterträdare. Kardinal Angelo Scola, ärkebiskopen av Milano, kardinal Peter Turkson i Ghana, kardinal Francis Arinze av Nigeria, kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop i Wien och kardinal Marc Ouellet, den kanadensiske chefen för Vatikanens biskopskontor, sägs alla vara favoriter att ta Benedictus plats, skrev Telegraph och The New York Times.

På frågan varför påven valde att tillkännage sin avgång den 11 februari, svarade fader Lombardi att det troligen var en tillfällighet, rapporterade det katolska News Service. ”Påven valde detta betydande tillfälle med de församlade kardinalerna”, sade han.

Översatt från engelska