Paul - en fullblodskomedi
Simon Pegg (till vänster) och Nick Frost. (Foto: AFP /Carl Court)


 • Titel: Paul
 • Produktionsår: 2011
 • Produktionsland: USA/Storbritannien
 • Regi: Greg Mottola
 • Medverkande: Simon Pegg, Nick Frost, Kristen Wiig, Jason Bateman, Seth Rogen (röst) m fl.
 • Kommer ut: 111026
 • Komikerduon Simon Pegg och Nick Frost tar sig an ytterligare en populär genre i denna film som handlar om två brittiska science fiction-nördar som hjälper en helt vanlig utomjording vid namn Paul. Trots att filmen innehåller science fiction-element, skulle jag vilja påstå att detta är en riktigt bra fullblods-komedi, vilket inte är så vanligt att se nu för tiden.

  Graeme (Pegg) och Clive (Frost) är ett par brittiska science fiction-nördar som är på besök i USA. De hyr en husbil för att ta en bilresa genom staterna för att titta på alla olika kända platser där folk påstår att de sett utomjordingar. En dag stöter de på utomjordingen Paul (Rogen gör rösten). Trots att de varit fascinerade av utomjordingar hela livet, är det med en viss motvilja de går med på att hjälpa den kaxiga utomjordingen. Hack i häl har de hemliga agenter ledda av Zoil (Bateman). På vägen plockar de upp den kristna fundamentalisten Ruth (Wiig). Dessa karaktärer är basen i en film som är så där flummigt rolig att det sällan går fem minuter mellan skratten.

  Simon Pegg och Nick Frost började sina karriärer i den brittiska komediserien ”Spaced” (Simon Pegg & Jessica Stevenson, 1999-2001). Tillsammans med regissören av den serien, Edgar Wright, gjorde de den fasansfullt roliga ”Shaun of the Dead” (Edgar Wright, Storbritannien/Frankrike/USA, 2004) som alltså är en parodi på zombiefilmer. Till skillnad från amerikanska parodier, där man i stort sett bara överdriver och förlöjligar allt som hänt i en tidigare film, är ”Shaun of the Dead” fortfarande en ganska så originell film som bitvis är ganska så läskig. Tre år senare valde samma gäng att göra en liknande parodi, denna gång på polisfilmen. Filmen heter ”Hot Fuzz” (Storbritannien/Frankrike/USA, 2007) och utspelar sig i en småstad med osannolikt låg brottslighet. 

  Pegg och Frost må kanske inte se ut som Johnny Depp eller Brad Pitt, men jag kan ju säga att jag hellre tittar på de två britterna än de två amerikanerna. De är charmiga i sin nördighet och har klockrena skämt, vilket, hittills i alla fall, alltid resulterar i filmer som inte kan beskrivas som annat än fullblodskomedier. Om man, som jag, dessutom är lite av en nörd själv, kommer man att uppskatta fler av skämten. Inte för att man inte kan uppskatta filmen ändå. För det kan man. Dessutom är den brittiska duon uppbackad av den amerikanska komikern Seth Rogen, som alltså gör rösten till den världsvana utomjordingen Paul. Så för att sammanfatta innehåller den här filmen två av Storbritanniens bästa komiker och en av USA:s bästa komiker. Sämre kan det ju bli.