Partitjänsteman och chaufför gripna för att ha dödat ett barn
Demonstranter utmanar polis i Mayus bydistrikt i Zhejiangprovinsen, efter att ett barn dödats av partitjänstemän. (NTDTV.com)


Två kinesiska familjeplanerings-tjänstemän greps för att ha kört över och dödat en 13 månader gammal pojke efter en konflikt med föräldrarna om att de hade skaffat ett tredje barn. Detta ledde till stor upprördhet över ettbarnspolitiken på sociala medier.

En lokal partitjänsteman från Zhejiangprovinsen och hans chaufför greps, misstänkta för att ha dödat en liten pojke, rapporterade Xinhua, kommunistpartiets huvudsakliga mediaspråkrör.

På sociala medier satte dödsfallet igång fördömanden bland kineser som anklagar partiet för att upprätthålla den orättvisa och ofta brutala ettbarnspolitiken.

Pojken tappades på marken under dispyten i Mayudistriktet, vilket ledde till handgemäng mellan tjänstemännen och föräldrarna, innan han kördes över och dödades, enligt nyhetsbyrån. Fadern, Chen Liandi, sade att han inte kunde rädda pojken från att bli överkörd, men vissa detaljer är oklara.

Familjeplaneringstjänstemännen krävde 100 304 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) av föräldrarna för ett ”otillåtet” tredje barn, rapporterade Global Times. Chen sade att han inte kunde betala böterna, och kvarhölls i 15 dagar av en lokal domstol i november.

Han tillade att både han och hans fru skulle komma att gripas om de inte kunde betala böterna.

I måndags samlades tusentals demonstranter framför Mayudistriktets myndighetsbyggnad efter att nyheten om händelsen hade spridits.

En mikrobloggare på
Sina Weibo skrev om familjeplaneringstjänstemännen: “De har förlorat sin mänsklighet för pengar. De måste straffas hårt”, enligt AFP. En annan mikrobloggare sade att familjeplaneringsbyråns uppgift är att ”bara döda folk”.

Det Kinesiska Kommunistpartiet införde ettbarnspolitiken för tre decennier sedan för att stävja befolkningstillväxten. Men de senaste våldsamma incidenterna har upprört allmänheten. Människorättsgrupper säger att ettbarnspolitiken har resulterat i otaliga fall av misshandel, tvångsaborter, steriliseringar och andra övergrepp.

Ett exempel som blev mycket uppmärksammat på internet förra året var en bild på en sörjande kvinna som sitter bredvid sitt 7 månader gamla foster. Kvinnan tvingades till abort på grund av att hon inte kunde betala de höga böterna för ett andra barn.

Översatt från engelska.