Partille Cup är "störst och bäst"
Partille Cup har startat sin handbollsturnering. (Foto: B. Plogander / Epcoh Times)


Handbollsturneringen Partille Cup hålls för 42:a gången. I år deltar 1 065 ungdomslag med drygt 20 000 spelare. Arrangörerna anser att ”målet är inte att växa utan att först och främst ta hand om de deltagare vi har”.

Det här är väldens största handbollsturnering och arrangörerna gör det så bra att andra mästerskapsarrangörer ber dem om hjälp, som till exempel Champions League. I år är det Fred Wallace, arenachef för handbollen under OS i London nästa år, som tillsammans med tiotalet personer specialstuderar arrangemanget i Scandinavium.

”Deras organisation vill se hur vi får Scandinavium att på tre dagar gå från att vara en invigningsarena, till en arena med mat och show för 3 000 ledare och slutligen till en handbollsarena i samma skick som inför ett världsmästerskap”, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup, till Svensk elithandboll.

Fred Wallace säger till GP: ”Det är första och förmodligen enda resan jag gör inför OS. Partille Cup är störst och bäst, därför kan jag inte lära mig mer någon annanstans”.


Mikael Bergström gillar att få internationella tankar om handboll. (Foto: B. Plogander / Epoch Times)

Mikael Bergström gillar att få internationella tankar om handboll. (Foto: B. Plogander / Epoch Times)

I tisdags började Partille Cup och hjärtat i turneringen ligger på Heden i centrala Göteborg. Det spelas även på andra platser, som i Kviberg till exempel. Där finns tolv planer och här spelade bland andra Kärra HK juniorer flickor som har Mikael Bergström som tränare.

– Det här är en helt underbar turnering. Vi träffar på mycket olika ”handbollstänk” för med så många olika nationaliteter så kommer helt andra sorters handbollstänkande in. Det är jättekul att träffa andra nationaliteter och man slipper att möta svenskar som man annars gör 365 gånger om året, säger han med ett skratt till Epoch Times.

Det är drygt 20 000
deltagare från fem kontinenter som deltar. Bangladesh, Chile och Singapore kommer med lag för första gången till Partille Cup.

Mikael Bergström berättar att lagen är garanterade att spela ett visst antal matcher. Sju matcher tror han att det är och han fortsätter:
– Det är bra för kommer du långväga ifrån, så är det bra att du också får spela.

Juliane Jahnke kommer från byn Henstedt Ulzburg, som ligger utanför Hamburg i Tyskland. Hon och hennes lag, som spelar i gruppen flickor 18 år, har rest hit med buss.


Juliane Jahnke och hennes tränare som visar sin t-shirt på vilken det står: Om handboll vore enkelt, vore det fotboll. (B. Plogander / Epoch Times)

Juliane Jahnke och hennes tränare som visar sin t-shirt på vilken det står: Om handboll vore enkelt, vore det fotboll. (B. Plogander / Epoch Times)

– Vi är inte så bra att vi kan bli bland de tio bästa. Men vi är så glada att vara här och vi vill spela och ha roligt och det uppnår vi, säger hon och ser lycklig ut.

Det var 1962 som Gunnar Quist i Sävehofs handbollsklubb ville starta en turnering för ungdomar men Svenska Handbollsförbundet sade nej. De sade: ”Dylik tävling kommer inga lag att anmäla sig till. Avslag!” Det blev avslag ytterligare en gång.

På grund av gott samarbete med Partille kommun blev det till slut verklighet av turneringen. Kärnan i den var att skolor skulle
utnyttjas som förläggning och restaurang, vilket på den tiden väckte förvåning, står det att läsa i Partille Cups historia på hemsidan.

1979 tyckte arrangörerna att cupen var gammal och invand, något måste göras. En massa brev skickades till länder som inte kunde nås via telefon, andra handbollsklubbar ringdes upp, och det gav resultat, fler internationella lag kom året därpå.

Även länder som inte har handboll hjälpte man att bygga upp verksamheter och spelarna bjöds in till Partille Cup för att få uppleva det festliga med en stor turnering och svenskarna tog ansvar för dem när de kom till Sverige.

Numera är Partille Cup för stort för Partille, därför ligger nu centrum för turneringen på Heden i centrala Göteborg. På Heden spelas senare Gothia Cup som är den mest internationella fotbollsturneringen i världen för ungdomar. De två idrottsarrangörerna hjälper varandra framåt i utvecklingen.