Partikadrers våldtäkter på minderåriga skakar Kina
Barnen på bilden har inget med artikeln att göra. (Foto: AFP/Mark Ralston)


Kineser rasar mot flera nyligen avslöjade fall av våldtäkt mot minderåriga och barn där förövarna kommit undan med lindriga straff.

De senast avslöjade fallen involverade skolbarn som var så unga som 5 år. Läraren som dömts, som även tidigare begått liknande brott, våldtog sex av sina elever i Lushan i Shandongprovinsen i östra Kina.

Folk är särskilt upprörda för att många av fallen involverar partikadrer och offentliga tjänstemän, såsom fallet i Xishi härad i Guizhouprovinsen i sydöstra Kina. Mellan oktober 2007 och juli 2008 tvingades ett dussintal kvinnliga elever under 14 år att bli prostituerade. Bland de sju dömda männen var fem offentliga tjänstemän. Vad som gör fallet än mer upprörande är att den bordell man skapade höll hus i en sovsal tillhörande häradets juristbyrå.

Brottens omfattning är även de skrämmande. Enligt ett fall som rapporterades om i februari våldtogs dussintals grundskoleelever i Lishui i Zhejiangprovinsen. En del av eleverna har genomgått aborter, andra fick könssjukdomar eller blev sterila.

Enligt dessa mediarapporter var nästan alla flickor under 14 när brotten begicks och nästan alla fall involverade partikadrer eller offentliga tjänstemän. Ett exempel på ett sånt fall involverade två personer som greps i Linhai i Zhejiangprovinsen. En var en folkrepresentant på kommunal nivå och den andre var biträdande chef på den lokala meteorologibyrån.

Trots dessa brotts grovhet har regimen tonat ner fallen och kallat dem för ”prostitution bland minderåriga” i stället för våldtäkt.

Regimens förklaring på detta är att de avser dela ut hårdare straff. Minimistraffet för utnyttjande av minderåriga prostituerade är fem års fängelse, medan minimistraffet för våldtäkt är tre år.

Det strängaste straffet för våldtäkt är emellertid dödsstraff, medan det strängaste straffet för utnyttjande av minderåriga prostituerade bara är 15 års fängelse.

En juridikexpert påpekade att enligt kinesisk lag så döms man till maximistraffet i våldtäktsfall som innefattar minderåriga, medan utnyttjande av prostituerade 14-åringar innebär fem års fängelse och böter.

De här två fallen gör det möjligt för rätten att bestämma vad de åtalar för utifrån vad de anser sig behöva.

En bloggare skrev om fallen: ”Vi trodde det första fallet var en isolerad företeelse. Vi trodde inte att sådana brott spridits genom landet som en sjukdom. Vad vi ser är bara toppen på ett isberg.”

En juridikstuderande skrev: ”Efter fyra års studier är jag helt förvirrad inför detta. Det här är inte prostitution av minderåriga, det är våldtäkt på den kinesiska lagen!”

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16395/