Partiets hand bakom de antijapanska protesterna i Kina
En antijapansk demonstrant kastar en gasbehållare under protester mot Japans köp av de omstridda Diaoyu/Senkaku-öarna det 16 september i Shenzhen, Kina. (Foto: Lam Yik Fei/Getty Images)


En vanlig kinesisk patriot leder en antijapansk protest iförd skottsäker väst och en hörsnäcka av polistyp. En företrädare för kommunistpartiets polis leder antijapanska protester och eggar upp folkmassan genom att ropa ”slå ner de onda japanerna”.

De senaste dagarnas antijapanska protester i Kina, eller åtminstone några av dem, tycks ha organiserats avsiktligt enligt information som väckt stort intresse bland kineser på nätet.

Sedan förra veckan, och särskilt under helgen, har protesterna mot japaner i Kina växt. De sägs ha utlösts av ett meddelande om att Japan har nationaliserat Senkakuöarna (kallade Diaoyu i Kina), en samling klippiga holmar i Östkinesiska sjön, som Kina också hävdar äganderätt till.

På en presskonferens meddelade Japans chefskabinettsekreterare Osamu Fujimura att de skulle köpa öarna av en privat japansk ägare den 10 september, ”för att säkerställa en fredlig och stabil hantering”.

Trots att många kineser motsätter sig den japanska regeringens territoriella anspråk på Senkakuöarna, särskilt det djärva draget att formellt köpa dem, så har många på nätet uttryckt bestörtning över det våldsamma svaret i Kina. Japanska bilar har saboterats, slagits sönder, välts eller stuckits i brand och japanska restauranger och affärer har plundrats. Vid ett tillfälle kastade någon en skål heta nudlar i ansiktet på en japansk man, och nyligen har massprotester utbrutit. Men internetanvändare frågar sig varför.

På internet talas det nu om att det är en komplott, och man pekar på män som tycks vara poliser och partitjänstemän, som leder protesterna. Särskilt har en man fokuserat på en man som ska ha burit en skottsäker väst och en hörselsnäcka av den typ som polisen använder. Men det finns även fler tecken på statlig inblandning, menar man på nätet.


En av de män som nätanvändare menar bar en skottsäker väst och använde en hörselsnäcka liknande den som polisen använder, under de antijapanska protesterna nyligen. (Foto: Weibo.com)

En av de män som nätanvändare menar bar en skottsäker väst och använde en hörselsnäcka liknande den som polisen använder, under de antijapanska protesterna nyligen. (Foto: Weibo.com)

En protestledare identifierades som Zhu Gu, partimedlem och chef på en polisstation i Xi’an. Ett montage med den man som setts på protesterna och en bild på Zhu Gu publicerades på mikrobloggen Sina Weibo, men den togs snabbt bort av internetcensorerna.

En Weiboanvändare skrev: ”Var uppmärksamma på den här mannen. Han är ledaren för det gäng som välte tre bilar på södra Huancheng-vägen.” Han fick senare sitt konto blockerat. Huang Yi, som är värd på tv-kanalen TV South, postade sin egen detaljerade analys av olika protestdeltagare. I den sista spalten fanns ”civilklädda poliser”, som delades in i de som ”försökte stoppa förstörelsen” och de som ”förstörde saker”. ”Deras kaotiska agerande gjorde mig rasande,” skrev han.

Protester har ägt rum i 57 städer i Kina enligt World Journal, en kinesisk tidning som publiceras utanför Kina. Ett antal andra Weiboanvändare noterade att många av demonstranterna inte var från orten, inte hade tågkort och inte talade den lokala dialekten. En invånare i Guangzhou misstänkte att de hade skickats dit från andra städer för att ställa till med oreda.


En japansk bil som skadats under en demonstration mot Japan den 15 september.  (Foto: AFP/Getty Images)

En japansk bil som skadats under en demonstration mot Japan den 15 september. (Foto: AFP/Getty Images)

I många städer höll den uniformerade polisen och andra säkerhetsstyrkor demonstranterna i schack bara någorlunda – en tydlig kontrast till hur de vanligen brukar agera, nämligen att man hårdhänt krossar alla protester som upplevs som riktade mot regeringen.

Och som en kontrast till den hjälpsamma behandling som de antijapanska demonstranterna fick, avfärdades en demonstration ordnad av demokratigrupper. Zou Wei, som är medlem av ett demokratiskt parti i Guangzhou, sattes i husarrest efter att han lämnat in en ansökan om att hålla en antijapansk demonstration.

Partitjänstemännen upprätthåller en delikat balans när det gäller att se till att demonstrationerna inte tas över av grupper vars budskap strider mot regimen, enligt Huang Qi, som driver den kinesiska människorättssajten 64tianwang.com.
– De är oroliga för att demonstrationerna ska skifta fokus om det finns dissidenter närvarande, och att de till och med ska komma att riktas mot myndigheternas korruption, sade Huang till Sound of Hope Radio.

En Weiboanvändare, som var van vid hur kinesiska politiska strider tar sig uttryck, skrev: ”För det första, vem kan kontrollera den beväpnade polisen, civilpolisen och säkerhetsstyrkor över hela landet? För det andra, vem kan få landets alla tv-kanaler att vara tysta om det? För det tredje, vem kan kontrollera Sina Weibo och ta bort poster så snart de dyker upp. Denna någon måste vara den som ligger bakom de våldsamma incidenterna över hela landet.”


Kinesiska demonstranter vid ett antijapanskt massmöte utanför den japanska ambassaden i Peking den 15 september. Det har förekommit protester i många större kinesiska städer i kölvattnet av den territoriella dispyten mellan Kina och Japan om Senkakuöarna. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)

Kinesiska demonstranter vid ett antijapanskt massmöte utanför den japanska ambassaden i Peking den 15 september. Det har förekommit protester i många större kinesiska städer i kölvattnet av den territoriella dispyten mellan Kina och Japan om Senkakuöarna. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)

Den ledande teorin om vem denna ”någon” är, är de politiska hökarna inom säkerhets- och propagandaapparaten, som är lierade med den förre regimledaren Jiang Zemin. Många av dem har byggt sin politiska karriär på att genomföra Jiangs förföljelse av den andliga metoden Falun Gong.

Trots att vissa analytiker och insiders har indikerat att arrangemang gjorts för det kommande ledarbytet i höst, så tycks den blivande ledaren Xi Jinpings frånvaro nyligen och dispyten med Japan ha gett den här gruppen en öppning för att kämpa till sig större makt, menar andra.

I en artikel på den kinesiskspråkiga dissidentsajten Boxun görs gällande att personer inom säkerhetstjänsten och sådana som stödjer den nu sparkade före detta politbyråmedlemmen Bo Xilai har stött protesterna för att man vill försöka skjuta upp den 18:e partikongressen och ge mer tid till den fraktionen att förhandla om de olika posterna.

Xiao Xiaoqiang, Washingtonbaserad kolumnist och analytiker av kinesisk politik, sade om den här gruppen:
– Deras övergripande mål är att behålla sitt gängs politiska position, så att de ska kunna få en chans att ta makten.

Översatt från engelska