Partiet tar till kraftåtgärder mot aktivister
Xu Zhiyong, som nyligen arresterades i Kina för sin aktivism.


Samtidigt som Xi Jinping håller interna partital om behovet av att utrota och ta i med hårdhandskarna mot korruptionen, och upprätta nya regler, såsom ett femårigt stopp för uppförande av nya offentliga byggnader, har han också gett en tydlig signal om att en annan sida av partiets politik inte kommer att ändras: polisvåld mot aktivister.

Den Nya medborgarrörelsen är med sina krav på en demokratisk regering som främjar ”frihet, rättfärdighet och kärlek”, en parallell till den amerikanska självständighetsförklaringen i sin övertygelse om att en regerings plikt är att skydda de mänskliga rättigheterna och tjäna folket.

”Kina behöver en rörelse för att rädda sig självt från alla sina sociala problem: korruption, maktmissbruk och klyftan mellan fattiga och rika, för att nämna några”, skrev Xu Zhiyong, en känd människorättsaktivist som var en av grundarna av rörelsen, i ett blogg-inlägg i maj.

Hittills har regimen reagerat med att arrestera minst 15 aktivister fram till den 26 juli, och placera Xu i husarrest i april och internera honom den 16 juli.

Xu åtalades för att ”samla en folkmassa för att störa ordningen på offentlig plats” och stängde in honom i ett rum tillsammans med elva personer misstänkta för stölder.

”Att arrestera Xu är ett uppenbart brott mot yttrandefriheten”, sade den kände Peking-baserade människorättsaktivisten Hu Jia i en intervju med Epoch Times.

”Myndigheterna tror att Nya medborgarrörelsen kommer att få en enorm inverkan på samhället, så de trakasserar och skrämmer deltagarna i hopp om att kunna hindra rörelsen”, sade Hu.

”Alla borde höja sin röst till stöd för dessa aktivister, eftersom skyddandet av deras rättigheter är att skydda ens egna rättigheter.”

Kända kinesiska forskare, jurister, ekonomer och affärsmän har skrivit ett öppet brev där de kräver att Xu och andra deltagare i Nya medborgarrörelsen friges, och de har fram till den 23 juli samlat 446 underskrifter.

Den Nya medborgarrörelsen står på ena sidan av en skiljelinje när det gäller åsikter som aktivister har om det kinesiska kommunistpartiet, och bästa sättet att handskas med det, bland annat uppfattningen att regimen fortfarande kan lösa många problem.

Å ena sidan har demonstranter sådana som den internationellt kände konstnären Ai Weiwei blivit alltmer besvikna på partiet. Ai förlöjligade några av de mer optimistiska aktivisterna i sin sång ”Idiot”, kryddad med svordomar som släpptes i maj. Sången släpptes som en musikvideo som visar Ai i fängelse, övervakad av polisen till och med på toaletten.

Översatt från engelska.