Partiet sägs utreda säkerhetschefens inblandning i antijapanska protester
Kinas ledare i kommunistpartiet Hu Jintao (v) och Xi Jinping under ett plenarmöte i Kinas nationella folkkongress den 10 mars förra året i Peking. New Epoch Weekly, en partnertidning till Epoch Times, erfar att Peking utreder huruvida Zhou Yongkong var involverad i de senaste och pågående protesterna mot Japan. (Lintao Zhang/Getty Images)


En initierad källa i Peking berättade den 20 september för New Epoch Weekly, en partnertidning till Epoch Times, att Hu Jintao var överraskad eller chockerad av de senaste protesterna mot Japan och att Peking kan komma att utreda saken.

“Hu säger att protesterna som orsakats av konflikten som rör Senkakuöarna har exploaterats för att piska upp oroligheter på hemmaplan”, berättade källan för New Epoch Weekly.

Den 18 september protesterade kineser i nästan hundra städer på gatorna. De bar på Mao Zedongs porträtt och banderoller med texter vars språk och ton påminner om kulturrevolutionen.

Orsaken till protesterna ska ha varit årsdagen av ”Mukdenincidenten” som Japan använde som ursäkt för att invadera Kina 1931.

Banderoller med texterna “Senkakuöarna tillhör Kina, och Bo Xilai tillhör folket” syntes i vissa städer.

På andra ställen tändes eldar, bilhandlares affärer brändes ner, restauranger förstördes och japanska butiker plundrades.

Bloggare skrev att ett antal av protestledarna var partitjänstemän eller poliser, vilket fått en del att tro att protesterna i vissa fall inte var spontana, utan hade organiserats med ett särskilt syfte. 

”Huruvida politik- och rättssystemet är inblandat i våldet håller på att utredas, men det verkar som om myndigheterna i Peking har fått tag i vissa bevis”, berättade källan för New Epoch Weekly.

Zhou Yongkang, som leder det politisk-rättsliga utskottet, som leder vad källan kallar ”politik- och rättssystemet”, misstänks ha varit involverad bakom kulisserna i planeringen av protesterna, enligt källan.

“Om det är sant kommer det nuvarande samförståndet i partiet kring att Zhou Yongkang ska avgå lugnt och städat att förändras”, sade källan. Det betyder att Zhou kommer att få någon sorts disciplinstraff beroende på vad utredningen kommer fram till. 

Ytterligare en välinformerad källa i Peking berättade för New Epoch Weekly att under början av konflikten som rör Senkakuöarna hade många av partiets generaler intagit en hårdför position, men att de sedan höll sig lugna efter att Xi Jinping bett dem att inte öka spänningarna.

Den andra källan sade också att efter den 18:e partikongressen kommer många av ”kronprinsarna”, sönerna till kommunistrevolutionärerna, att gå in i den centrala militärkommissionen och lyda under Xi Jinping.

Xi Jinping vill försäkra sig om att utrikespolitiken gentemot USA och Japan sköts på bästa sätt eftersom de två länderna utgör Kinas nyckelrelationer.

Översatt från engelska