Parlamentsledamöter vill ha snabbt OS-agerande
Willy Fautre från Mänskliga rättigheter utan gränser, Edward McMillan-Scott - vice talman i Europa-parlamentet, Robert Evans - parlamentsledamot och ordförande i delegationen för relationer med Sydasien. (Foto: NTDTV)


Mänskliga rättigheter och de olympiska spelen kan inte särkiljas. Detta betonades av ledamöter och människorättsorganisationer under en debatt i Europaparlamentet efter människorättsdialogen mellan EU och Kina.

– Det internationella samfundet kan inte fortsätta ignorera bevis som de har rakt framför ögonen. De kinesiska myndigheterna är skyldiga till grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Att bara luta sig tillbaka och ignorera detta är som att ignorera det faktum att den första artikeln i de olympiska stadgarna tydligt säger att spelen ska grundas på fundamentala, universella etiska principer, sade EU-parlamentets vice talman Edward McMillan-Scott vid en presskonferens på tisdagen.

McMillan-Scott refererade till sin Kina-resa 2006 då han träffade flera Falun Gong-utövare som vittnade om förföljelsen av dem. Samtliga arresterades direkt efter mötet av kinesisk polis och försvann.

Willy Fautre, ordförande för organisationen Mänskliga rättigheter utan gränser sade att många tusen försvarare av mänskliga rättigheter fortfarande sitter fängslade av de kinesiska myndigheterna. Detta sker i tillägg till  den fortsatta förföljelsen av religiösa minoriteter samt de 8000 – 10 000 avrättningar som regimen verkställer varje år.

Åhörarna fick även lyssna till den uppmärksammade människorättsadvokaten Gao Zhisheng, som togs från sitt hem av de kinesiska myndigheterna i september 2007, efter att ha publicerat ett öppet brev till den amerikanska kongressen. I en video filmad i juli, då Gao satt i husarrest, säger han:

Om denna olympiad resulterar i att en enda oskyldig kines förlorar sin frihet för att säkerställa ett lyckat spel så utgår detta OS inte från någon som helst moralisk grund. I så fall finns ingen grund att visa upp Kinas välstånd ifrån.

Robert Evans, parlamentsledamot och ordförande i delegationen för relationer med Sydasien, samt medlem i panelen, sade:

– Vi ska inte underskatta vikten av att hålla de olympiska spelen, vilka alltid visas upp som världens största sportevenemang. Problemet är att om OS hålls mot denna bakgrund av människorättskränkningar kommer det nästan att bli som om resten av världen antingen säger att ”vi bryr oss inte om vad Kina gör”, eller ”det är acceptabelt.”

Panelen uppmanade alla parlamentsledamöterna att använda sina positioner som valda representanter till att trycka på de nationella olympiska kommittéerna att informera sina idrottare om den verkliga människorättssituationen i Kina. Allt för att slippa upprepa ett 1936 då idrottsmän kom tillbaka från Berlin-olympiaden och sade att om de vetat om koncentrationslägren hade de aldrig deltagit.

Översatt från version