Parlamentsledamöter varnar för ”avrättningsvåg” i Iran.
Parlamentsledamot Wayne Marston från NDP och konservativa parlamentsledamoten John Weston lyssnar när den liberale parlamentsledamoten Irwin Cotler pläderar i fallet med Ayatollah Hossein-Kazamani Boroujerdis under en presskonferens den 7 oktober 2014 på Parliament Hill. Boroujerdis hotas av avrättning för att han tror på separation mellan religion och stat. (Foto: Matthew Little/Epoch Times)


En iransk kvinna, Rayhaneh Jabbari, knivhögg en man i självförsvar. Mannen hade drogat henne och fört henne till en övergiven byggnad. På vägen hade han stannat för att köpa kondomer. På onsdagen skulle Jabbari ha avrättats, nu säger källor i Irak att avrättningen skjutits upp i 40 dagar.

På tisdagen stod den konservative parlamentsledamoten John Weston med sina i vanliga fall politiska motståndare, liberalen Irwin Cotler och NDP: s Wayne Marston för att tillsammans kräva att Jabbaris dödsdom skulle upphävas.

Weston varnade för en ”aldrig tidigare skådad våg av avrättningar i Iran”. De tog också upp den svåra situationen för iranier som anses vara dissidenter eller illojala mot Irans totalitära regim.

Det politiska förtrycket var tänkt att lätta med Irans nya president Hassan Rouhani, men Irwin Cotler säger att det inte blivit så.

Rouhani ökade avrättningarna

”Avrättningarna inte bara fortsätter i oförminskad grad… de har faktiskt ökat. Iran har nu flest avrättningar per capita i världen”, sade Cotler.

Cotler uppmanade att den fängslade dissidenten Ayatollah Hossein-Kazamani Boroujerdis, som suttit fängslad i Evin-fängelset i åtta år, skulle frisläppas. Boroujerdis brott var att tro på att religion och regering skulle separeras från varandra.

Åklagaren vid den särskilda klerikala domstolen, Mohammad Mohavadi, sade nyligen att dessa regeringsfientliga åsikter och de som upprepar sådana åsikter bör bestraffas med avrättning.

”Den nära förestående avrättningen är det som fört oss hit idag. Tortyren och hotet om avrättning av den person som har kallats för Irans Mandela är ett chockerande exempel på avrättningsfesten som rått under Rouhanis moderata ledarskap”, sade Cotler.

Passiv avrättning

Wayne Marston tog upp fallet med Omid Kokabee, 32, som fängslades för fyra år sedan för att ha ”kommunicerat med en fientlig regering och tagit emot olagliga medel”.

Kokabee fängslades eftersom hans studier i USA gav honom kunskaper som är viktiga för Irans kärnenergiprogram men vägrade samarbeta med regeringen.

Om han hade samarbetat hade han varit fri. Istället fick han American Physical Societys Sacharovpris 2014 ”för sitt mod att vägra använda sin fysikkunskap till projekt som han anser vara skadliga för mänskligheten”.

Kokabee är sjuk men nekas läkarvård. Han står inför en ”passiv” avrättning, sade Marston.

Översatt från engelska.