Parlamentsledamot i New York anklagas för bedrägeri
Ellen Young på Kissena Boulevard, i närheten av biblioteket i Flushing, där de våldsamma attackerna och trakasserierna mot Falun Gong-utövare ägde rum i början av sommaren. (Epoch Times)


Parlamentsledamoten Ellen Young, som tillsammans med fullmäktigeledamoten John Liu försvarat de kineser som i somras våldsamt attackerade Falun Gong-utövare i New Yorks kinakvarter Flushing, anklagas för bedrägeri. Epoch Times har påbörjat en utredning.

Intervjuer har gjorts med invånare i Flushing, inklusive ansedda politiker, en före detta fullmäktigeledamot, erfarna journalister, välkända ansikten, affärskunder, bussföretag och personer som hävdar att de blivit bedragna och de som känt Young i mer än 20 år. Epoch Times har sammanställt en första rapport. Av säkerhetsskäl har namn utelämnats i några av intervjuerna.

Ellen Young anklagas bland annat för valfusk. New Yorks valstadgar säger att valkampanjer är strängt förbjudna inom 30 meter från vallokalens entré samt inne i vallokalen. Enligt vittnesmål följde Young med väljare in i de skolor som användes som vallokaler den 12 september och hon sade ungefär så här: ”Mitt namn är Ellen Young. Mitt namn står här på valsedeln. Rösta på mig tack.”

Några av väljarna vittnar om hur Young följde med några personer in bakom valskärmen för att ”hjälpa dem att rösta”.

På valdagen visade en lokal kinesisk tv-station ett nyhetsprogram i vilket fullmäktigeledamoten John Liu, som stödjer Young, höll upp kampanjmaterial och ropade: ”Rösta för Ellen Young!” Tv-klippen visar att Liu stod precis utanför vallokalens entré.

New York Community Times rapporterade den 22 juli 2006 om tveksamheter kring bidragen till Youngs valkampanj. Några affärsmän i Flushing hävdade att Young använde sig av både hårda och mjuka metoder för att få dem att bidra med den maximala insatsen på 3 400 dollar (drygt 22 000 kr).

En av bidragsgivarna vittnade om att Young offentligt öppnat hans bidragskuvert. Då hon såg det donerade beloppet sade hon: ”Bara 1 000 dollar? Det här räcker inte, det är för lite, lägg till 3 400 dollar.” Young gav inte upp förrän hon drivit sin vilja igenom.

Young vann valet med bara 71 röster. En del av invånarna hävdar att Young inte skulle ha vunnit, om valet gått riktigt till.

Enligt olika källor och tidigare medierapportering har minst åtta taiwanesiska immigranter hävdat att Young tillsammans med sin make, Johnny Kuo-huang Cheng, lurat dem på stora summor pengar.

Mr Zhuang sade att Young och hennes make lurat honom på 50 000 dollar (ca 325 000 kr). Enligt paret krävdes pengarna till inköp av en affär, för att kunna få det gröna kortet (permanent uppehållstillstånd). Under ”väntetiden” som följde kom Young för att ”låna” pengar, med alla sorters ursäkter. Summorna varierade mellan 3 000-5 000 dollar. ”Lånen” återbetalades aldrig.

Inköpet av affären gick inte igenom och Youngs löfte om att Zhuang skulle erhålla ett grönt kort infriades aldrig. Zhuang insåg att han blivit lurad när han förgäves krävde pengarna tillbaka. Senare fann han ett juridiskt ombud som utan problem ordnade ett grönt kort åt honom.

Mrs Ji kom i kontakt med Young när hon ansökte om medborgarskap. Vid det tillfället arbetade Young hos en advokat. Enligt Ji tog Young tillfället i akt och övertalade henne att investera 50 000 dollar i Youngs före detta makes lägenhetsprojekt. Ji skrev på en ansökan om grönt kort, men Young behandlade aldrig hennes ansökan. Summan 50 000 dollar var Jis och de tre barnens levebröd och de levde i fattigdom i många år på grund av detta.

Youngs make fälldes för bedrägeri och året därpå flydde han från USA under sin permission. Paret skiljde sig.

I ett brev som Epoch Times erhållit hävdar en kvinna att Young bedragit henne då Young hade företaget ”Ellen Young Immigration Consulting Co”. I brevet beskriver kvinnan, vars namn hemlighålls av säkerhetsskäl, hur hon i mars 1998 betalat 400 dollar för att Young skulle anta hennes medborgarärende. Kvinnan skrev, med hänvisning till Young: Hon tog bara emot pengarna utan att utföra de tjänster som hon åtagit sig.

Kvinnan hävdar att Young krävde henne på ytterligare 25 dollar och sedan 200 dollar till. Efter ett telefonsamtal med Young beslöt sig kvinnan för att besöka Young på kontoret. ”Hon hindrade mig från att komma in och bad mig att genast gå min väg, annars skulle hon ringa till polisen. Hennes attityd var hemsk. Inte bara det att servicen uteblev, hon hotade mig också med polisen, eftersom hon visste att min engelska var dålig och att jag skulle få problem med att kommunicera med polisen.”

Senare fick kvinnan medborgarskap utan Youngs hjälp. Hon ringde till Youngs kontor för att kräva tillbaka pengarna för ett ogjort jobb, men enligt kvinnan svarade Young: ”Inte ett öre betalas tillbaka, du kan stämma mig!” Kvinnan försökte väcka åtal men då hade Youngs företag redan gått i konkurs.

Brevet avslutas med: ”Jag tror att USA är ett rättfärdigt land. Inte bara jag utan även många andra personer i Flushing har gjort liknande bittra erfarenheter av Ellen Young, därför skriver jag detta brev, förhoppningsvis kommer rättvisan att segra”.

Singtao Daily’s rapporterade 2002 och  2006 att Youngs företag anklagades för bedrägeri. Två kineser vid namn Xia Shengmei och Zhou Qi gick till föreningen ”Hao Lisheng Friends of China” och anklagade Young för att ha tagit deras pengar utan att ha utfört några tjänster, och sedan vägrat att betala tillbaka.

Zhou hade i november 2001 anlitat Young då han ville immigrera till USA med hustru och barn. Zhou hade betalat den överenskomna summan 1 500 dollar för hjälp med ansökan. När Zhou sökt upp Young för att fråga hur det gick, hävdat hon att hon inte hade tid att handlägga ärendet eftersom hon arbetade som assistent på John Lius kontor. Om han betalade ytterligare 2 500 dollar skulle ärendet gå vidare. Jobbet utfördes inte och han krävde pengarna tillbaka utan framgång. Zhou sökte upp en annan advokat som tog 750 dollar för att göra jobbet.

Mrs Xia Shengmei berättade att hon betalade avgifter för ansökan om medborgarskap till Young och sedan inte hört någonting mer. Xia bad att få pengarna tillbaka men Young vägrade och hotade med att tillkalla polis ifall Xia inte gav sig av omedelbart.

Det slutade med att domstolen lade ned Zhous och Shengmeis fall eftersom Youngs företag gått i konkurs.


Youngs företag misstänktes för inblandning i bedrägeri, rapporterade Singtao Daily's i september 2006. (Epoch Times)

Youngs företag misstänktes för inblandning i bedrägeri, rapporterade Singtao Daily’s i september 2006. (Epoch Times)Den 7 september 2002 publicerade Singtao Daily’s en artikel med rubriken ”Kineser anklagar Young för att inte göra det hon är tillsatt att göra”. (Epoch Times)