Parlamentsledamot: "Det här är en lektion i kultur"
Jerzy Fedorowicz, parlamentsledamot och tidigare teaterdirektör på teatern i Nowa Huta såg Shen Yuns show på Lodz Grand Theatre i Polen, den 27 mars. (Foto: Jason Wang/The Epoch Times)


Den polske parlamentsledamoten Jerzy Fedorowicz, tidigare även generaldirektör och konstnärlig ledare för teatern i Nowa Huta, såg Shen Yun Performing Arts första föreställning i Polen den 27 mars i Lodz.

– Det här är en lektion i kultur sade Fedorowicz, som själv är både konstnär och statstjänsteman, efter föreställningen.

– Jag tog både mina föräldrar och barnbarn med mig så att de fick se föreställningen. Jag älskar trummorna, men mina barnbarn blev mest rörd av berättelsen om Mulan (Mulan går ut i striden).

Fedorowicz konstnärliga arbete är välkänt. Han har fått många utmärkelser, som till exempel Polcul Foundation Award för utvecklingen av den offentliga teatern i Nowa Huta, Crakow Voivode Award, the Crakow Municipal Award och många andra. Han var chef för kulturdepartementet i Krakow. Sedan 1994 har han varit ordförande för kulturnämnden i staden.

-Jag har marknadsfört och berättat för människor om Shen Yun Performing Arts föreställning från djupet av mitt hjärta, och jag ville att den skulle visas i Krakow. Tanken var att det skulle bli en lektion i kultur, sa Fedorowicz.

Han beskrev två danser från dagens Kina:

–Jag förstår det eftersom det handlar om den smärta och lidande som människor känner när de tvingats emigrera och lämna Kina.

Fedorowicz uppskattar det Kinesiska folket. Som sändebud för det polska parlamentet fick han möjlighet att besöka Taiwan.

–Du måste verkligen ha varit där för att kunna förstå det. Jag har fått en mycket god relation med mina kollegor i Taiwan. Besöket där för två år sedan gav mig väldigt mycket, och jag upplevde mycket värme och hjärtlighet när jag var där.

Fedorowicz blev fascinerad av Shen Yun´s orkester.

–Jag måste säga att den är på en mycket hög nivå. Den här musiken var sammanflätad med modern musik. Det här är musik som kommer från en högre nivå.

En annan mycket kunnig man som kom för att se föreställningen var professor Burdelski som leder ett center för asiatiska studier på ett universitet. Han sade att han ”kände samhörighet med Kinas mäktiga historia, och även med de universella värdena”. Han var “mycket imponerad”.

– Föreställningen är utan tvekan mycket intressant och den konstnärliga nivån är mycket hög.

Jag antar att det också är mycket intressant för den polska publiken eftersom den här kulturen är främmande för oss och på så vis är det något okänt. Det är 5000 år av den kinesiska kulturens utveckling och massor av upplevelser. Att den polska publiken får ta del av detta är något mycket värdefullt.

– Den här föreställningen får säkert en central roll i diskussionen om dagens Kina och en återspegling av de universella värdena.

– Jag skulle vilja se det här igen nästa år.

 

The Epoch Times är stolt sponsor till Shen Yun Performing Arts. För mer information se hemsidan

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14367/