Parisarna tar tillbaka sin stad
Place de la République den 18 november 2015. (Foto: David Vives/Epoch Times)


I Paris har folk börjat uppmuntra varandra att återvända till restauranger och caféer för att få livet att återgå till det normala.

Terroristerna attackerade platser som symboliserar parisarnas vanliga liv: barer, restauranger, en sportarena och konsertlokal. Nu har parisarna dragit igång en rad sociala kampanjer för att försöka läka stadens och invånarnas sår.

Det är inte för att glömma smärtan och sorgen från den senaste tidens händelser. Det handlar om ett moraliskt motstånd, en vägran att vara rädd, och om att leva normalt.

Brasserie du Palais de Tokyo den 18 november 2015. (Foto: David Vives /Epoch Times)

Brasserie du Palais de Tokyo den 18 november 2015. (Foto: David Vives /Epoch Times)

(En anslag vid Place de la République sätter känslan på pränt: ”Om att dricka shots, gå på konserter eller sportevenemang blir en strid, då bör ni darra, terrorister, för vi är vältränade.”)

Tidigare i veckan tog en grupp restaurangägare ett initiativ, Tous Au Bistro, där de uppmanade alla parisare att gå till sin lokala bistro och ta en drink tisdagen den 17 november. Målet var att hjälpa de platser som blev måltavla för terrorattackerna.

Gildas Gentile som besöker bistron Barometre funderar också på hur han kan bidra till läkningen i närområdet.

– Jag arbetar i en grupp med 58 konstnärer som talar om klimatförändringarna. Jag trodde det var dagens viktigaste ämne, tills jag kom hem klockan tio på fredag kväll och stod inför den värsta fasan, sade Gentile.

– Nu vill jag dela ögonblicken i livet, se lite längre. Vi måste återuppliva det här grannskapet, ge det inspiration, fortsatte han.

Ett annat initiativ togs av regissören Olivier Lambert som lade upp hashtaggen # ParisDoitResterUneFête, (Paris måste förbli en fest) på sociala nätverk. Den refererar till Ernest Hemingways bok ”En fest för livet”, som handlar om författarens tid som invandrare i Paris på 1920-talet.

Kluvna känslor

Stämningen är fortfarande tung på Place de la République, och högarna med blombuketter växer. På platserna där attackerna ägde rum har inte livet återgått riktigt till det normala än.

Place de la République den 18 november 2015. (Foto: David Vives /Epoch Times)

Place de la République den 18 november 2015. (Foto: David Vives /Epoch Times)

Några ställen är fortfarande i ett chocktillstånd som Septime som ligger vägg i vägg med La Belle Equipe där 19 människor sköts ihjäl. Chefen Bertrand Grébaut sade att han inte var riktigt redo att delta i något som Tous Au Bistro än.

– Det är ett fint initiativ. Vi kommer att behöva det de kommande veckorna… Men nu har vi bestämt att ligga lågt, sade Grébaut.

Parisarna verkar slitas mellan ett behov av bearbeta vad som hänt och en önskan att gå tillbaks till ett normalt liv.

– Det finns en känsla av rädsla och oro och en önskan att inte ge upp. Men det finns också en lust att leva och njuta av livet, sade Nicolas Raf vid Place de la République.

– Genom att slå till mot vardagslivets platser punkterade terroristerna Frankrikes lunga – allt det som gör vårt land så speciellt, säger Yves Camdeborde.

Tavern Karlsbrau den 18 november. (Foto: David Vives /Epoch Times)

Tavern Karlsbrau den 18 november. (Foto: David Vives /Epoch Times)

Oro för tomma bord

Nu börjar även oron komma för hur attackerna kommer att påverka affärerna. Enligt Paris turistbyrå sjönk hotellens intäkter med mellan sju och åtta procent direkt efter attacken mot Charlie Hebdo i januari och 25 procent de närmast följande två veckorna. Sedan blev det som vanligt igen. Men den här gången tror branschfolk att det kan bli värre.

– Det är helt klart färre människor på kvällarna. Men det är fortfarande så nära i tiden, säger Gilles Robert, på restaurang Tavern Karlsbrau på Place de la République.

Idriss Diarro på restaurangen i Eiffeltornet. (Foto: David Vives/Epoch Times)

Idriss Diarro på restaurangen i Eiffeltornet. (Foto: David Vives/Epoch Times)

På restaurangen i Eiffeltornet är 80 procent av kunderna utländska turister. De som är här är rädda, och andra vågar inte komma hit, säger chefen Idriss Diarro på restaurang Brasserie. Där utbröt också panik när attackerna skedde.

– Vi ser att alla står mer enade, är mer hänsynsfulla och många människor uppmuntrar oss. Vi kommer inte att stänga butikerna eller stanna hemma. Vi kommer inte att sluta leva på grund av de här människorna, säger Diarro.

Eiffeltornet är upplyst i Frankrikes färger rött vitt och blått. (Foto: David Vives/Epoch Times)

Eiffeltornet är upplyst i Frankrikes färger rött vitt och blått. (Foto: David Vives/Epoch Times)