Paris firar Eiffeltornets 120-årsjubileum
Eiffeltornet belyses med mer än 400 högteknologiska LED- projektorer. (Foto: Bertrand Guay /AFP /Getty Images)


Paris majestätiska ”järnlady” firar sin 120-årsdag i tre månader med mångfärgad belysning.

Med fler än 400 högteknologiska LED-projektorer är Eiffeltornet upplyst varje timme på kvällen och natten och visar då en ”magisk” 12 minuters show, en minut för varje årtionde som tornet har funnits.

Den nya belysningen läggs till tornets vanliga vita glittrande ljus. Uppvisningen påbörjades den 22 oktober och kommer att upprepas varje natt från 20.00 och fram till 31 december.

Enligt arrangörerna visar ljussekvensen ”tornets extraordinära konstruktion” genom att lysa upp tornet från basen till toppen för att symbolisera stegen i dess konstruktion.

”Ett spektrum av ljus, roterande från nivå till nivå, fasetterat, stroboskopiskt, rytmiskt, med blandning av färger … en fantastisk hyllning till Eiffeltornet och dess majestätiska struktur.”

Eiffeltornets byggdes under två år, två månader och fem dagar, för att vara redo för öppnandet av världsutställningen 1889 och för att fira 100-årsminnet av den franska revolutionen.

När tornet invigdes den 31 mars 1889 belystes det med hjälp av 10 000 gaslampor.

Tornet är en av de mest kända byggnaderna på jorden och det mest besökta monumentet i världen. Det har blivit en symbol för Paris, trots att det initialt betraktades som ”ett monster” som fläckade Paris arkitektoniska förträfflighet.

Nästan 7 miljoner besökare betalade år 2008 för att få klättra upp till den tredje nivån, mer än 300 meter över Paris.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25140/