Paraplyer tillverkas i arbetsläger under hot om tortyr
Till vänster ser man interneringslägret Laodongyue, till höger paraplyaffären Tiantang. (Foto: The Epoch Times)


Utlandskineser känner troligen till paraplyerna av märket Tiantang (Himlen) som tillverkas i Hangzhou i Kina. De har varit ett av de tio största varumärkena i Kina. Nyligen har det framkommit att dessa paraplyer tillverkas genom tvångsarbete utfört av fångar.

Huang Zhijao, som nu bor i Kanada, berättade för Epoch Times om hur hon satt fängslad i Laodongyues interneringsläger i staden Hangzhou i Zhejiangprovinsen. Hon tvingades att arbeta 15 timmar om dagen i en farlig miljö där hon hela tiden misshandlades och förödmjukades.

Där tvingades hon tillverka Tiantang-paraplyerma, i en process där giftiga kemikalier används.

1999 satte det kinesiska kommunistpartiet igång sin olagliga förföljelse av Falun Gong. En kväll i augusti 2000 kom en polis från Shangchengdistriktets polisstation till Huangs hem och sade att han genomförde en folkräkning. Eftersom hon upprätthöll sitt utövande av Falun Gong tog polisen henne till Laodongyes interneringsläger där hon satt inspärrad i två månader.

I lägret tvingades manliga fångar att göra paraplykäppar och kvinnliga fångar att montera ihop käppar och överdrag. Huang minns att det var ett hårt arbete. Många Tiantangparaplyer är UV-skyddade, vilket innebär att de måste täckas med silverfärg eller andra giftiga ämnen.

Hon berättade vidare att arbetarna fick öppna sår på händerna av den friktion som uppstod när man arbetade med materialen.

– Kemikalierna kom in i blodet genom såren, sade hon.

Varje morgon vaknade Huang med svåra smärtor i händerna.

– Smärtan fick mig nästan att hoppa till. Mina tummar och pekfingrar var rejält svullna och jag hade mycket ont i dem.

Tiantangparaplyerna har en mycket stor marknadsandel enligt Huang. För att maximera vinsten har företaget slutit avtal med interneringslägret. Vakterna delade ut arbetsuppgifter till alla avdelningar i fängelset.

Mot en reducering av strafftiden hjälpte vissa fångar vakterna att trakassera de andra fångarna för att se till att jobbet blev klart på den utsatta tiden.

Under sin tid i lägret tvingades Huang tillverka 500 paraplyer om dagen, vilket bara gav henne 18 minuter per paraply om hon jobbade utan rast 15 timmar om dagen.

– Det var en extrem arbetsbörda. Om jag gjorde misstag blev jag slagen eller nypt av den fånge som hjälpte vakterna. Om han hade en nål eller sax i handen högg han mig, varsomhelst utom i ögonen.

Innan Huang tränat upp effektiviteten blev hon ofta brutalt misshandlad av de fångar som hjälpte vakterna för att hon arbetade för långsamt. Hon såg fångar försöka begå självmord på grund av den tunga arbetsbördan, farliga miljön och omänskliga behandlingen.


Ett Tiantangparaply. (Foto: The Epoch Times)

Ett Tiantangparaply. (Foto: The Epoch Times)

En gång såg hon en fånge med en sax i halsen, som stuckits dit för att hon inte ville arbeta.

– Vi trodde inte våra ögon. En av fångarna som hjälpte vakterna slog henne med en påk som var tjock som en handled tills den gick sönder. Hennes huvud var täckt av blod. En vakt kom och tvingade henne att hoppa och saxen ramlade ner i hennes mage. Hon föll ner på knä och bad om förlåtelse, men vakten bara skrek ”Din värdelösa sopa! En begagnad sax är värd mer än ditt liv”.

Så görs de vackra, smäckra, moderiktiga Tiantangparaplyerna.

Efter att hon släppts i december 2003 reste Huang till Peking till en modemässa. Där såg hon Tiantangparaplyer, en bitter påminnelse om det lidande hon utstått.

– Jag minns att fångarna ofta sade ”Om vi någonsin kommer ut måste vi avslöja den fruktansvärda sanningen om Tiantangparaplyerna”.

Huang, som nu är 34 år gammal, har tagit examen från Kinas konstakademi. Hon har arbetat inom marknadsföring, medieplanering och marknadsanalys för flera företag. Efter att förföljelsen av Falun Gong startade 1999 greps hon vid tre olika tillfällen för att hon vägrade sluta utöva och ge upp sin tro på sanning, godhet och tålamod. Andra och tredje gången hölls hon inspärrad på Laodongyues interneringsläger.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15227/