Paranoia bakom de tomma platserna på OS-arenor
Bilden tagen under första omgången i OS-damfotbollens grupp F i Tianjin, 12 augusti 2008. (Peter Parks/AFP/Getty Images)


Det stora antalet tomma läktarplatser på de ”utsålda” OS-arenorna har förbryllat åskådare och TV-tittare allt sedan spelen började. Nu börjar mysteriet klarna.

Med ”biljetter köpes”-skyltar på kinesiska och engelska vandrar utländska besökare runt på Pekings gator i ett försök att få tag i biljetter till evenemangen. Under tiden kan åskådarna välja och vraka bland platserna i det till stor del tomma arenorna.

Anledningen? Enligt kinesiska bloggare och en volontär biljettförsäljare är den kinesiska kommunistregimen mycket oroade över att någon bråkmakare ska ställa till med en generande incident under spelen.


Denna bild, upplagd på internet, visar två OS-besökare som vandrar runt på Pekings gator med skyltar som visar att de vill köpa biljetter. (Foto: skärmbild)

Denna bild, upplagd på internet, visar två OS-besökare som vandrar runt på Pekings gator med skyltar som visar att de vill köpa biljetter. (Foto: skärmbild)

Enligt en volontär biljettförsäljare i Peking var regimen mindre bekymrade över evenemangen före själva spelen (på förmatcherna) och det var lättare att få tag på biljetter till dessa.

Men till de viktiga finalevenemangen kommer inga biljetter att finnas till försäljning, enligt samma kvinna. Detta beror på att regeringen inte kan förutse vem som är en ”bråkmakare” eller vem som tänker avslöja någonting.

På grund av detta kan vi förvänta oss ännu fler tomma finalplatser som till exempel till matchen i herrarnas basketturnering, den kommer att besökas av flera statschefer. Volontären tillade att inte heller hon lyckats få tag i biljetter ens till sig själv, därmed inte heller till sin familj, men till de tidigare evenemangen gick det bra.

The Times nätupplaga rapporterade om att kinesiska bloggare sagt att regimen fruktar stora ”okontrollerbara folkmassor” och har begränsat tillgången på biljetter för att hålla nere besökarantalet.

Så medan släktingar till OS-idrottarna vandrar runt i desperata försök att få tag i biljetter, hånas de av gapande tomma läktarplatser. Organisatörerna har även kritiserats för att de upplåtit en stor andel av tillgängliga biljetter till sponsorer och reportrar.

Allt efter att klagomålen över detta tilltagit har organiserade hejaklackar börjat dyka upp på vissa läktare. Grupper av vad som uppenbart är organiserade kineser kunde ses vid damernas maraton, de var där indelade i grupper och hade t-shirts i olika färger.

OS-organisatörerna har erkänt att man tagit in horder av ”volontäråskådare” som har som syfte att heja på från de platser som annars skulle stått tomma.

Under tiden har familjer till australiensiska idrottare krävt att spelens organisationskommitté ska slå ner på försäljare med svarta biljetter. De illegala biljetterna har nu nått upp i sådana prisnivåer att det finns få kvar som någon ens har råd att köpa.

– Det är sorgligt om människor som verkligen vill komma hit inte kan få tag på biljetterna, och att de samtidigt tar in organiserade supportrar för att fylla på i läktarna med, kommenterade John Coates, president för den Australiensiska olympiska kommittén.

Kinesiska bloggare som
fått vetskap om vad som sker, klagar på de så kallade ”utsålda” evenemangen.

”Folk är väldigt arga eftersom de sovit utanför biljettkontoren för att få tag i biljetter och ändå inte fått tag i några, och nu får de se detta”, kommenterade en av dessa bloggare, Jian Yu i The Times artikel.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/paranoia-keeps-stands-empty-at-beijing-olympics-2924.html