Parad i Hongkong till minne av 4 juni-massakern
Tusentals människor i Hongkong marscherade till minnet av massakern på himmelska fridens torg 1989. (Foto: Liangyu / The Epoch Times)


Den 1 juni höll Hongkong-alliansen en parad till minne av massakern på Himmelska fridens torg, 1989. Runt 1000 personer klädda i svart deltog i den tysta manifestationen.

Till skillnad från tidigare parader innehöll även söndagens parad teman relaterade till de olympiska spelen och sörjande av offren från jordbävningen i Sichuan.

Alliansens ordförande Szeto Wah sade:

– Även om jordbävningen var en naturkatastrof så finns det också av människan skapade katastrofer såsom skolbyggnader tillverkade av Tofu-avfall. Det är samma sak som massakern på Himmelska fridens torg, båda har skapat oerhörda lidanden för folket.

Katastrofer skapade av människan

För att uttrycka sin sorg för de kineser som dog i jordbävningen och för att visa sin ilska mot de av människan själv skapade katastrofer, spelade man i marschen demokratisånger istället för att, som man gjort tidigare, skrika slogans.

Chefen för “China Correspondent for The Straits Times”, Ching Cheong deltog i marschen. Ching arresterades oväntat under en resa till Kina i april 2005 och anklagades för att ha spionerat för Kinas rival, Taiwan. Ching dömdes till fem års fängelse och är för närvarande villkorligt frigiven.

Ching sade att han stödjer marschen därför att den är bra för Kina.

– Om det finns folk som är arga över den här manifestationen så kan jag inte göra något för att hjälpa dem. Jag har ett gott samvete. Jag har beslutat mig för att göra något för Kinas utveckling, för att det kinesiska folket skall kunna åtnjuta demokrati, frihet, ett rättsligt styre och värdighet. Det är allt, sade Ching.

Li Tie, som sköter en rättighetshemsida i Kina ”Vanliga människor hjälper vanliga människor.”, kom till Hong Kong för att deltaga i aktiviteten. Under intervjun skakade Li av känslor, han sade:

– Stödet från finansiella donatorer är trots allt mycket begränsad, alldeles för begränsat. Om vi kunde stödja demokrati i Kina skulle vi kunna göra mycket för landet.”

Vi kan inte acceptera de blodiga olympiska spelen

Mai, som bor i Hongkong, berättade för Epoch Times att han deltagit i flera olika aktiviteter i åminnelse av studentrörelsen för 19 år sedan. Han förklarade att han inte är nöjd med hur det kinesiska kommunistpartiet (KKP) har genomfört sina löften om att förbättra situationen för mänskliga rättigheter som de ålade sig när de sökte för att få hålla de olympiska spelen.

– De olympiska spel som KKP håller är blodiga. Vi kan inte acceptera det här. Vi vill ha en fackla för mänskliga rättigheter istället.

Liu Jiayi, talesman för “Tianmens mödrar” sade att KKPs myndigheter även måste sörja för offren i 1989 rörelsen.

– Om jordbävningen i Sichuan är en nationell sorg så är massakern på himmelska fridens torg som inträffade för 19 år sedan också det. Jag anser att närhelst något skall gottgöras och närhelst något blivit borttaget från historien så är det alltid värt att nämnas, sade Liu.

Donationer till röda korset

Efter paraden satte organisationen upp en donationslåda. Alliansen sade att alla pengar som samlas in kommer att skänkas till röda korset för att hjälpa offren i Sichuan. Szeto Wah jämförde massakern för 19 år sedan med dagens jordbävning och sade:

– Det är en av människan skapad katastrof mitt i en naturlig katastrof.

”På nyheterna kunde vi se hur föräldrarna höll sina barn i tumultet samtidigt som de visade banderoller med texten: ”Naturkatastrofer är oundvikliga men människans skapade katastrofer är föraktfulla”.

– De skolbyggnaderna som var byggda av Tofu-avfall och dödade många studenter är en av människan skapad katastrof, sade Wah.

– Massakern på Himmelska fridens torg var även den skapad av människor. Rörelsen var emot korrupta tjänstemän och vädjade för demokrati. Nu är korruptionen ännu värre och båda skapar ändlöst lidande åt folket, fortsatte Wah.

Brände modell av skola tillverkad av Tofu-avfallLagstiftaren Leung Kwok-Hung, från Hongkong ledde en grupp som bar på en kista och protesterade framför folkrepubliken Kinas ledamot för ”departementet för utrikesaffärer”. (Foto: Wu Liangyu /The Epoch Times)

Paraden anlände till Hongkongs regeringskontor två timmar senare. Därefter ledde lagstiftaren Leung Kwok-hung en grupp som bar en kista till folkrepubliken Kinas ledamot för departementet för utrikesaffärer i Hongkongs speciella region. Innan de lämnade platsen brände de en modell av en skola byggd i Tofu-avfall.

Skolor av Tofu-avfall är byggda av restprodukter från bearbetningen av maträtten Tofu istället för av riktigt byggmaterial. Som följd kollapsade dessa byggnader snabbt under jordbävningen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-4/71391.html