Pangu - universums skapare
Pangu (illustrerad av Zhiching Chen, Epoch Times)


Det finns många intressanta mytologier i Kinas femtusenåriga traditionella kultur. I forna tider berättade föräldrar för sina barn om Pangu som skapade universum.

Mytologin ger oss en kulturs världsuppfattning, den förklarar universums och jordens tillkomst, naturliga fenomen eller annat som saknar förklaringar. De flesta av forntidens kinesiska myter handlar just om universums och människans ursprung, kulturell kreativitet och klankrig.

Så hur formades då jorden? Förr brukade föräldrar berätta en myt för barnen: Universum skapades av Pangu.

Innan universum skapades rådde kaos. Kaoset formade sig till ett stort ägg och inuti det här ägget av kaos föddes Pangu. De första 18 000 åren sov han där inne i äggets mörker.

Pangu vaknar

Men så en dag vaknade Pangu och sträckte ut sina armar och ben. Naturligtvis knäcktes ägget och gick sönder. Ut kom qi, energi. Den lätta och klara yang qi, den positiva energin, steg uppåt och blev blå himmel. Motsatsen till yang qi är yin qi, och eftersom den var tung och tjock sjönk den nedåt och  blev till ett expansivt jordklot.

Vad hände då med Pangu i det ögonblicket som det blev himmel och jord? Jo, han ställde sig mellan himlen och jorden för att skilja dem åt. För var dag blev himlen högre och jorden kom längre ner och blev tjockare. Följaktligen blev Pangu allt längre och längre.

Det tog ytterligare 18 000 år tills himlen inte kunde bli högre och jorden inte kunde komma längre ned. Pangu hade nu blivit en jätte som höll himmel och jord åtskilda, och på så sätt kommer universum inte att kunna återgå till det tidigare kaotiska tillståndet.

Pangu ger sin kropp till framtiden

Men Pangu var den enda människan mellan himlen och jorden. Han hade känslor, och hans känslomässiga förändringar kunde ändra universum. När han var nöjd var himlen molnfri och när han var arg var vädret dystert. Om han var sorgsen och ledsen orsakade hans gråt regn, och när han suckade blev det hård vind. Blinkade han blev det blixtnedslag och hans snarkningar blev till mullrande åska.

Många, många år passerade. Himlen var så hög och jorden var så tjock. Pangu hade fullföljt sitt uppdrag. Då förvandlades hans kropp till solen, månen, stjärnorna, bergen, floderna och växtligheten. På det här sättet tillägnade Pangu osjälviskt hela sin kropp till framtidens människor.

När det gäller varifrån det kinesiska folket kommer, berättar den mest spridda forntida legenden att de skapades av Nu Wa och alla hennes ättlingar. Om du vill veta hennes historia får du läsa nästa legend.