Panda på Zhengzhous zoo kan ha dött av vanskötsel
En skärmdump visar pandan Jin Yi vid Zhengzhous zoo den 6 februari 2014, tre dagar innan hon dog av blödningar i magen. (Skärmdump/CRIENGLISH.com)


En jättepandas plötsliga död på ett zoo i centrala Kina har fått medier och nätanvändare misstänka att vanskötsel var en av orsakerna till djurets död.

Jin Yi, en 7-årig hona, dog vid Zhengzhous zoo i Henanprovinsen den 9 februari av blödningar i magen. Hennes död meddelades den 13 februari, men en skötare sade till lokala medier den 10 februari att hon skickats tillbaka till Sichuanprovinsen för att para sig, efter att besökare frågat var hon befann sig, enligt Sina News.

Reportern på Sina News begav sig till djurparken efter meddelandet, och sade att man kände en mycket stark lukt från det inhägnade området innan man ens närmade sig området. Folk höll för näsan, och den kvarvarande pandan åt bambu från marken, som var sammanblandat med avföring.

Dahe Daily rapporterade att en besökare sade: ”Varje gång jag såg pandans golv i inhägnaden med en massa avföring undrade jag hur pandorna kunde vara friska i en sådan miljö?”

En skötare som tog hand om pandan berättade för Dahe Daily att Jin Yi hade förlorat över 19 kilo under de sista sju månaderna av sitt liv.

En bloggare på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, kommenterade: ”Jag trodde att pandorna var de lyckligaste djuren på jorden. Men nu tror jag inte det när jag nu vet vad som hände pandan Jin Yi. Pandor kan få värmeslag vid 23 grader men när det var 30 grader i Zhengzhou var Jin Yi tvungen att stanna ute i solen så att besökare kunde ta bilder på henne. Om Jin Yi inte samarbetade misshandlade man henne. Efter tre års vanskötsel i Zhengzhous zoo dog Jin Yi där hon föddes. Ingen kommer att störa henne längre. Vila i frid, Jin Yi.”

Jättepandan är utrotningshotad. Omkring 300 björnar hålls i fångenskap. Den vilda populationen uppskattas till omkring 1 600.

Research av Sophia Fang.

Översatt från engelska.