Palmplantager hot mot Borneos regnskogar
En bulldozer kör den 5 juni vid en nyetablerad palmoljeplantage som planterats på tropisk skogsmark på Borneo, Indonesien. (Foto: Romeo Gacad/ AFP/GettyImages)


En viktig faktor som har en avgörande betydelse för skövlingen av den indonesiska regnskogen är de stora palmodlingarna för utvinning av palmolja som ofta används i bearbetade livsmedel, hygienprodukter och tvålar, visar en ny studie av forskare från Stanford och Yale.

I studien, som publicerades i en tidskrift om klimatförändringar, Climate Change Journal, visar att regnskogar skövlas för att göra plats för palmplantager på Borneo vilket leder till att de globala koldioxidutsläppen ökar.

Utbyggnaden av palmplantager kan bidra till en kraftig ökning av koldioxidutsläppen i atmosfären, 558 miljoner ton på åtta år, säger forskarna.

”Trots att det varit en omtvistad debatt om vilken sorts mark man kan använda till oljepalmsplantager har palmoljesektorn växt snabbt under de senaste 20 åren” sade projektledaren Lisa M. Curran, professor i ekologisk antropologi vid Stanford, i ett uttalande. Hennes team har använt fältmätningar och analyserat högupplösta satellitbilder för att komma fram till sina data.

Indonesien producerar mest palm- och palmkärnolja i världen, en olja som är bland de mest använda vegetabiliska oljorna med cirka 30 procent av världsmarknaden. Den största ökningen av palmplantager sker på Borneo. Samtidigt har Indonesien det tredje största området med tropisk regnskog.

Oljan används också för att producera biodiesel som används till drivmedel i fordon.

Bara under 2010 orsakade markröjningen ett utsläpp av mer än 140 miljoner ton koldioxid, vilket gör att Indonesien har ett av världens största växthusgasutsläpp. Forskare tillskriver de stora utsläppen av växthusgaser till den snabba förlusten av regnskogar och torvmarker.

Forskarna har skapat en karta över utbyggnaden av palmplantager från 1990 till 2010, den första i sitt slag.

”Med hjälp av den informationen har vi kunnat utveckla ett gediget bokföringssystem där vi kan mäta koldioxidutsläppen från oljepalmplantagerna”, sade Kimberly Carlson, doktorand från Yale som lett studien.

Sedan 1990, har utbyggnaden av oljepalmsplantager skövlat cirka 1 605 792 hektar av gamla skogar och avverkad skog på Borneo, ett område som är lika stort som Hawaii, enligt studien.

Översatt från engelska