Palestinskt styre splittrar väst


Palestiniernas nya regering har till slut tillträtt. Men i västvärlden tog bara Norge emot den med öppna armar. EU och USA välkomnar samstyret men lovar ingen hävd bojkott.

Den nya regeringen med representanter för såväl islamistiska Hamas som al-Fatah, småpartier och partiobundna, godkändes på lördagen av parlamentet i Gaza och Ramallah, och svors sedan in av president Mahmud Abbas.

Norge reagerade omedelbart välkomnande.

-Norge upphäver nu de begränsningar för politiska och ekonomiska kontakter med den palestinska regeringen som vi själva införde tidigare, sade statsminister Jens Stoltenberg, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är mer tveksam. ”Det är min förhoppning att vi ska kunna återuppta samarbetet med den palestinska regeringen i full omfattning”, förklarade han i ett pressmeddelande. Samtidigt poängterade Bildt att varken Sverige eller EU har avbrutit biståndet till palestinierna.

USA besviket

EU betonar att kraven från den så kallade kvartetten – EU, FN, Ryssland och USA – kvarstår. Palestinierna måste erkänna Israel och ta avstånd från våld. ”EU kommer noggrant att utvärdera den nya regeringens och dess ministrars plattform och handlingar”, förklarade EU-ordföranden Tyskland.

USA tog fasta på att Ismail Haniya, som sitter kvar som palestinsk premiärminister, i sitt tal i Gaza sade att palestinierna även i fortsättningen har rätt att göra väpnat motstånd mot Israels ockupation.

-Den nationella enhetsregeringens referens till motståndsrätten är oroande och motsäger kvartettens principer om avståndstagande från våld, kommenterade taleskvinnan Nancy Beck i Washington.

Hon dömde enligt Reuters ut Haniyas tal som ”en besvikelse”.

Via videolänk

Även Israel fastslog direkt att den nya regeringen måste isoleras i lika hög grad som den avgående.

-Inte nog med att det inte tas avstånd från terrorism, det finns en tydlig uppmaning från den nye premiärministern till vad han kallar rätt till motstånd, sade taleskvinnan Miri Eisin till AFP i Jerusalem.

Därmed räckte inte de fredstrevande formuleringar som president Abbas haft i sitt tal i Gaza och Ramallah, som kommunicerade via videolänk.

-Fredsförhandlingar med Israel är nödvändiga, inskärpte han i ett budskap till sin nya regering innan den skulle installeras.

-Vi avvisar alla former av våld och söker en uppgörelse grundad på folkrätten.

Parlamentet är uppdelat mellan Gazaremsan och Västbanken eftersom israeliska reserestriktioner hindrar palestinier från att resa fritt mellan de två områdena. Nästan var tredje av det palestinska parlamentets 132 folkvalda medlemmar sitter dessutom fängslade i Israel.