Pakistanska journalister fångade mellan två läger
Pakistanska journalister demonstrerar den 14 januari mot dödandet av journalister i landet. Pakistan är det land i världen där journalister löper störst risk att bli dödade. (Foto: Asif Hassan/Getty Images)


Den sista artikeln som den pakistanske journalisten Syed Saleem Shahzad skrev handlade om al-Qaidas infiltration i den pakistanska flottan. Nu är han död. Hans kropp, som vittnade om tortyr, hittades i en kanal på tisdagen, två dagar efter att han hade förts bort.

Journalister i Pakistan lever ett riskfyllt liv, fångade som de är mellan de militantas och de pakistanska nationalisternas intressen. Med åtta journalister, som dödades i fjol, är Pakistan nu det farligaste landet för journalister i världen, enligt Kommittén för skyddande av journalister (CPJ).

Shahzad arbetade som den pakistanske kontorschefen på tidningen Asia Times. Han fördes bort på söndagen när han var på väg till Pakistans huvudstad Islamabad för att delta i en pratshow på tv.

Hans kropp hittades på tisdagen i närheten av hans bil cirka 265 kilometer från Islamabad.

Mazhar Abbas, tidigare generalsekreterare i Pakistans federala journalistunion och gammal god vän till Shahzad, skrev på CPJ:s blogg att en del av Shahzads kollegor tror att den pakistanska underrättelsetjänsten är ansvarig för att ha fört bort och dödat honom.

”Tvärtemot mitt råd att vara försiktigare efter 11-septemberattacken fortsatte Shahzad att rapportera om terrorism efter att han börjat på Asia Times”, skrev Abbas.

Shahzads bok: ”Inside al-Qaeda and the Taliban: Beyond Bin Laden and 9/11” hade just kommit ut den 20 maj. Boken är enligt Abbas känslig eftersom den namnger personer.

”I åratal oroade jag mig för att hans sensationsnyheter skulle orsaka hans död; att hans djärva skrivande om underrättelsetjänster, al-Qaida och talibaner skulle göra honom till måltavla för just de grupper han skrev om. Det har gjort det, uppenbarligen. Men det var också hans bästa rapportering”, skriver Abbas.


Syed Saleem Shahzad, arkivfoto från 2006. (Foto: Banaras Khan/Getty Images )

Syed Saleem Shahzad, arkivfoto från 2006. (Foto: Banaras Khan/Getty Images )

I sin sista artikel skrev Shahzad om hur attacken mot Karachis flottbas i Pakistan av al-Qaidas militanta kämpar den 22 maj var ett svar på de amerikanska styrkornas dödande av Usama bin Ladin, men den hade som djupare underliggande motiv att vidta kraftåtgärder mot al-Qaidas hemliga agenter i flottan.

Enligt artikeln hade Pakistans underrättelsetjänst börjat ta hårdare tag mot och arrestera personer inom flottan som misstänktes ha kopplingar till al-Qaida. Efter att de arresterats började tjänstemän inom flottan motta hot från al-Qaida där al-Qaida krävde omedelbart arresterande av tjänstemännen. Detta resulterade i en serie attacker på flottmål, såsom bussar, och slutligen attacken mot Karachis flottbas, enligt Shahzad.

Pakistans Daily Times citerar Pakistans representant för Human Rights Watch (HRW), Ali Dayan Hasan, som ska ha sagt att HRW har fått veta från tillförlitliga källor att Shahzad togs i förvar av Pakistans interna underrättelsetjänst och sade att underrättelsetjänsten tidigare hade misshandlat och torterat journalister som man inte kom överens med.

Pakistan har en historia av att ha sluppit undan straff när det handlat om dödande av journalister. År 2002 gjordes en undersökning och en rättegång genomfördes mot personer anklagade för dödandet av Wall Street Journals reporter Daniel Pearl, som kidnappades och senare dödades. Efter Pearls död dog 15 andra journalister i Pakistan, enligt CPJ, utan att någon av mördarna någonsin ställdes inför rätta.

Översatt från engelska