Pakistansk flicka får Sacharovpriset
Malala Yousafzai under öppnandet av ett bibliotek i Birmingham den 3 september i år. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)


Europaparlamentet har beslutat att ge EU:s Sacharovpris för tankefrihet till Malala Yousafzai från Pakistan. Hon får priset för sin kamp för flickors rätt att gå i skolan.

Epoch Times har tidigare skrivit om Malala Yousafzai, 16 år, från Pakistan som blev världskänd 2012 när talibaner försökte mörda henne. Hon hade öppet uttalat sig om vad hon tyckte om talibanernas tolkning av islam som binder kvinnorna vid hemmet och hindrar flickor att gå i skolan. Det var den 9 oktober som talibaner stoppade en skolbuss och sköt Malala i huvudet.

Hon har tidigare i år även fått Amnesty Internationals högsta pris, Ambassador of Conscience Award, och FN har utnämnt den 12 juli till ”Malala-dagen”.

Bland övriga nominerade fanns bland andra visselblåsaren Edward Snowden.

Sacharovpriset tilldelas personer som gjort anmärkningsvärda insatser mot intolerans, fanatism och förtryck. Pristagarna har visat enastående mod för att försvara yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna.

Priset inrättades 1988 och prissumman är 50 000 euro som delas ut runt den 10 december varje år vid en högtidlig ceremoni i Strasbourg. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna undertecknades just den 10 december 1948.

Andrej Sacharov var rysk fysiker som är mest känd som den som uppfann vätebomben. Sacharov oroade sig för vilka följder utvecklingen av kärnvapen kunde få för mänskligheten och försökte uppmärksamma farorna med kapprustningen. Han fick viss framgång i och med undertecknandet av provstoppsavtalet 1963.

I Sovjetunionen betraktades Andrej Sacharov som en dissident med samhällsomstörtande idéer. På 1970‑talet startade han en kommitté för mänskliga rättigheter och till försvar av politiska fångar. Hans arbete belönades med Nobels fredspris 1975.

Källa: europaportalen.se