Pakistan: Vattnet drar sig undan men sjukdomsrisken är hög
Överlevande i Pakistans översvämningar tar skydd i Makli i södra Sindhprovinsen den 31 augusti. Vattnet från översvämningarna, som har ödelagt Pakistan och täckt en femtedel av landet och orsakat minst 1600 människors död, rinner nu ut i Arabiska havet. (Foto: Rizwan Tabass / Getty Images)


Vattnet från översvämningarna som har ödelagt en femtedel av Pakistans yta och hittills orsakat minst 1600 människors död, rinner nu ut i Arabiska havet.

Utmaningarna för de humanitära hjälparbetarna är fortfarande stora eftersom miljontals människor är hemlösa, hungriga och riskerar att få sjukdomar.

FN:s talesman Martin Nesirky sade på tisdagen att det skulle ta månader att bygga kliniker, vårdcentraler och annan offentlig infrastruktur.

Bland de stora hälsoriskerna i landet är hudinfektioner, malaria och även orm- och hundbett, enligt Unicef.

Unicef-chefen Anthony Lake sade i ett uttalande att miljontals barn riskerar vattenburna sjukdomar och en stor andel är undernärda.

– [Det finns] potentiellt en andra våg av sjukdomar och elände för miljontals familjer, särskilt de mest utsatta – kvinnor och barn, sade Lake.

FN:s samordnare för Sindhprovinsen, Kazi Ayaz Mahessar, sade till FN:s nätverk för integrerad regional information att ”näring till barnen är ett stort problem – de hemlösa får främst mat som passar vuxna.”

Vattnet från översvämningarna har sopat bort byar, grödor och egendom. Att nå de drabbade i de översvämmade områdena har visat sig vara en gigantisk uppgift för hjälporganisationerna.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41956/