Pakistan står inför nya översvämningar från monsunregn
En pakistansk bybo plockar bomull i ett översvämmade fält i det översvämningsdrabbade Badindistriktet i Sindh-provinsen den 13 september 2011. (Foto: Asif Hassan / AFP / Getty Images)


Pakistan som håller fortfarande på att hämta sig efter förra årets förödande översvämningar fick en ny omgång kraftiga monsunregn som orsakade översvämningar i landets största stad, Karachi och andra områden i söder. Samma kraftiga regn har även drabbat tusentals i Thailand.

FN uppskattar att mer än 220 000 människor har blivit hemlösa på grund av översvämningarna i Pakistan och ytterligare 5 miljoner har påverkats negativt. Minst 200 människor har dött.

Hjälporganisationer säger att mer än 700 000 familjer lever fortfarande i tillfälliga skydd efter att de tvingades lämna sina hem i 2010-års översvämningar som drabbade hela landet, vilket påverkade cirka 20 miljoner människor. Omkring en femtedel av landet var nedsänkt under vatten som orsakade skador för mer än 67 miljarder kronor.

Sedan slutet av augusti i år har översvämningarna förstört eller skadat nästan en miljon hem och översvämmat 1,7 miljoner hektar mark, främst i den södra provinsen Sindh.

Zafar Iqbal Qadir, chef för Pakistans nationella myndighet för hantering av katastrofer, bad det internationella samfundet om hjälp innan katastrofen förvärras eftersom mer regn är på väg.

”Hjälpen skall lämnas nu innan denna katastrof tar fler människoliv i landet,” vädjade han i ett uttalande.

FN:s livsmedelsprogram sade att det transporterar en halv miljon matransoner till berörda personer samtidigt som den pakistanska regeringen har levererat 512 000 matransoner. Mer än 4 000 läger har bildats medan regeringen försöker få tag i ytterligare 100 000 tält.

– Nu är det viktigt att ha solidaritet med folket i Pakistan och bygga på lärdomar från 2010-års erfarenheter av översvämningar för att stödja Pakistans regering i deras pågående hjälpinsatser för monsunoffren, sade Timo Pakkala, FN:s samordnare av humanitära frågor i Pakistan.


Pakistans översvämningar får byborna att fly till en säker plats i översvämningsdrabbat Badindistriktet i Sindh-provinsen den 13 september 2011. (Foto: Asif Hassan / AFP / Getty Images)

Pakistans översvämningar får byborna att fly till en säker plats i översvämningsdrabbat Badindistriktet i Sindh-provinsen den 13 september 2011. (Foto: Asif Hassan / AFP / Getty Images)

Hjälporganisationer har varnat för att den pakistanska regeringen måste förbättra landets infrastruktur för att förhindra ytterligare översvämningar och undvika ytterligare katastrofer. För två månader sedan när monsunregnen började, publicerade hjälporganisationen Oxfam en rapport som säger att vissa familjer började överge sina hem och flytta till platser högre upp.

Samma monsunregn som angriper Pakistan har också orsakat massöversvämningar i Thailand, även om skadorna inte ser ut att vara så allvarliga där. Från och med tisdag har 82 dödsfall till följd av översvämningarna bekräftats.

Det thailändska departementet för förebygganda av katastrofer och begränsning av följderna varnade för att kraftiga regn kan orsaka skogsavrinning och jordskred i 35 av landets 76 provinser och tillade att människorna som bor i låglänta områden bör vara uppmärksamma på faran, enligt Bangkok Post.

Mer än 570 000 människor har redan påverkats till följd av översvämningarna i 16 provinser, sade departementet.

I Ayutthaya-provinsen i centrala Thailand, Siams gamla huvudstad ruinstaden Ayutthaya tillika Unescos världsarv, måste minst 100 elefanter evakueras till högre områden efter att två närliggande floder översvämmade flera samhällen i närheten.

Översatt från engelska.