Ovisst om Assange överklagar utlämning en gång till
Wikileaks grundare Julian Assange talar till medierna när han lämnar High Court i London den 2 nov 2011, efter att ha förlorat den juridiska striden om utlämning till Sverige, där han ska förhöras om anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp. (Foto: Ben Stansall / AFP / Getty Images)


Julian Assange, grundaren av Wikileaks, fick avslag på överklagan om utlämning till Sverige där han är häktad i sin frånvaro för sexbrottsanklagelser. Det meddelade High Court, den brittiska motsvarigheten till hovrätten, i London på onsdagen. Det är ovisst om han överklagar en gång till.

– Detta är självklart inte ett mål om ett trivialt brott utan ett allvarligt sexualbrott, sade presidenten i High Court, sir John Thomas.

Svenska myndigheter, som redan i februari fick klartecken för utlämning i lägre instans men har fått vänta på grund av överklagandet som gjordes i juli, vill förhöra Assange på grund av att han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två svenska kvinnor. Brotten ska ha skett vid ett besök i Sverige 2010.

Assanges advokater sade att det kan ta två veckor att besluta om de skall överklaga beslutet till Högsta domstolen i Storbritannien.

– Jag har inte åtalats för något brott i något land. Trots detta är den europeiska arresteringsordern så restriktiv att den förhindrar brittiska domstolar att ta hänsyn till fakta i ett mål, vilket domare har klargjort här idag, sade Assange på trappan till domstolen.

Assange har konsekvent förnekat våldtäktsanklagelserna. Han hävdar att de är politiskt grundade och ett försök att komma åt hans verksamhet i Wikileaks, där mängder av hemliga dokument publicerats de senaste åren. BBC rapporterade däremot att de två High Court-domarna sade att ”det är uppenbart att anklagelsen gäller att han ska ha haft samlag med henne när hon inte var i stånd att samtycka. Därför kan han inte heller ha haft skälig grund för att tro att hon samtyckte.”

Assanges juridiska företrädare sade i februari att en utlämning till Sverige kan betyda att han så småningom kan föras över till USA och där åtalas för Wikileaks publicering av känsliga uppgifter.De hävdade också att Assange i så fall kan riskera att dödas eller utsättas för tortyr i Guantánamo Bay, enligt The Guardian.

Översatt från engelska.