Översvämningen i Ryssland har hittills krävt 171 dödsoffer
Vänner och familj sörjer Petr Ostapenko, 35, som dödades av översvämningarna i byn Moldavskoe, som ligger 5 km från byn Krymsk, i södra Ryssland. (Foto: Mikhail Mordasov/AFP)


De intensiva översvämningarna i Svarta havet i södra Ryssland har hittills krävt minst 171 dödsoffer. Under två dygn har ett halvårs regnmängder fallit. Skyfallen började med en svår storm på fredagen då det föll över 300 millimeter regn och mer kan komma.

Katastrofvarning har utfärdats för städerna Krymsk, Novorossiysk och Gelendzhik. Översvämningen tvingade människor i Krymsk upp ur sina sängar mitt i natten, för att ta sin tillflykt till träd och hustak för att undkomma vattenmassorna.

Katastrofen har drabbat 1200 människor, ett hundratal har förts till sjukhus och ytterligare ett par hundra har sökt medicinsk hjälp.


Översvämmat område i Krymsk, Ryssland den 8 juli. (Foto:Mikhail Mordasov / AFP)

Översvämmat område i Krymsk, Ryssland den 8 juli. (Foto:Mikhail Mordasov / AFP)

På söndagen utfärdades nya varningar om översvämningar från lokala meteorologer. År 2002 dödades 60 personer av översvämningar till följd av den extremt varma vintern i regionen Krasnodar.  

Inte bara regnet skapar problem utan även plundring av de övergivna husen. På söndagen fängslades sju plundrare i Krymsk.

Viceguvernör Dzhambulat Hautov sade att på måndagen ska 2 500 volontärer och hundra fordon komma till undsättning i regionen. I Moskva skänker invånarna nödhjälpspaket med kläder och hushållsartiklar till de drabbade.


Det äldre paret vågade sig ut i leran när vattnet hade sjunkit undan i deras område idag 8 juli. (Foto: Mikhail Mordasov /AFP)

Det äldre paret vågade sig ut i leran när vattnet hade sjunkit undan i deras område idag 8 juli. (Foto: Mikhail Mordasov /AFP)

Staden Krymsk med 57 000 invånare, har drabbats värst av den tsunamiliknade översvämningen i södra Ryssland.

Guvernör Alexander Tkachov lovade på söndagen att de drabbade ska få nya hem inom tre till fyra månader. Om bostaden har förstörts av regn och översvämningen så lovar territoriets administration att bygga en ny bostad innan vintern och kylan kommer.

Under måndagen räknar regeringen med att börja betala ut ersättning till de som har förlorat sina hem. Varje familjemedlem får en ersättning på 10 000 rubel.

Krymsk ligger cirka 20 mil nordväst om semesterorten Sochi vid Svarta havet som ska vara värd för 2014 års vinter-OS.

Källa: Rian, Rt, AFP