Översvämningar i östra Australien
Vattnet står högt i Lismore, Australien. Två delstater är förklarade som katastofområden på grund av regnovädren. (Foto: AFP)


Svåra översvämningar har drabbat östra Australien efter flera dagars skyfall. Människor har isolerats sedan vägar översvämmats och ett dödsfall har rapporterats. Myndigheterna uppmanar nu befolkningen att evakuera för att undkomma de stigande vattenmassorna.

De båda delstaterna New South Wales och Queensland har förklarats som katastrofområden.  Översvämmade vägarna har isolerat människor och på vissa håll har helikoptrar satts in för att undsätta de nödställda.

Ett dödsfall har rapporterats i New South Wales, en 70 –årig man ska ha hittats död i närheten av sin bil, rapporterar tidningen Daily Telegraph.

På flera håll har nu myndigheterna uppmanat människor att lämna områdena för att undkomma vattenmassorna som stiger och hotar att bryta igenom skyddsvallarna.

 Meteorologer varnar för att floder i området kommer att stiga upp till tio meter på vissa ställen. Högvatten i kombination med starka vindar befarar man kan åstadkomma allvarlig förödelse.

Australien har i år drabbats ovanligt hårt av extrem väderlek. Enligt experter är det en följd av de globala klimatförändringarna.