Översvämningar hotar Bangkok
En äldre kvinna evakueras när översvämningar drabbar den thailändska staden Ayutthaya, 80 kilometer norr om Thailands huvudstad Bangkok. (Foto: Paula Bronstein / Getty Images)


Boende i låglänta områden i Bangkok lagrar mat och staplar upp sandsäckar kring hus och företag, då de hotas av kraftigt högvatten i vissa statsdelar redan under torsdagen.

Vattennivån i floden Chao Phraya som flyter genom de thailändska huvudstaden har stadigt ökat under den senaste månaden och vissa delar av staden intill floden eller kanaler har redan blivit översvämmade.

Regeringens sista-minuten-åtgärder för att motverka översvämningar har varit att bygga ytterligare tre skyddsvallar längs floden Chao Phraya med förhoppning om att detta kommer att öka stadens förmåga att hantera de stora mängder av vatten som strömmar in från norr.

Myndigheterna varnar för att stora delar av den thailändska huvudstaden kan drabbas av allvarlig översvämning redan på torsdagen då en kombination av ökade vattenmängder från överfyllda dammar och stigande tidvatten riskerar att spränga flodvallarna. Tidvattnet väntas nå sin topp under helgen.

Varningsklockorna började ringa på allvar för många av Bangkoks invånare när landets premiärminister Yingluck Shinawatra sade i ett tv-sänt tal i fredags att ”omfattande översvämningsproblem kommer att nå krisnivåer, de värsta på flera decennier.”

Bara 80 kilometer norr om Bangkok finns den forntida staden Ayutthaya. Dess omgivningar har översvämmats av högvatten sedan i måndags, vilket lett till att tusentals blivit strandsatta och framtvingat en stängning av ett stort industriområde, som omfattar såväl fabriker som personbilstillverkare.

Med hotande översvämning framför dörren har Bangkokborna fortlöpande lagrat livsmedel, och från och med denna vecka har fler och fler invånare och företagare införskaffat sandsäckar för att hålla eventuellt högvatten borta.

Sedan slutet av juli har Thailand lidit mer än vanligt av monsunregn som bidragit till dödsfall på nästan 270 personer, främst i de centrala och norra delarna av landet.

Översvämningen beskrivs som den värsta Thailand har haft på fem decennier. Enligt myndigheterna har över två miljoner människor drabbats och att 1,4 miljoner hektar jordbruksmark blivit översvämmade.

I grannlandet Kambodja har stora delar av landsbygden också lidit av monsunregnets översvämningar. Rapporterna säger att över 200 människor har dödats på grund av orsaker relaterade till översvämningar.

Översatt från engelska.