Överstelöjtnant: Shen Yun har ”ett underbart slut”
Bradley Michael Thalken var mycket imponerad efter att ha sett Shen Yun Performing Arts den 20 januari i Kalifornien. (Foto: Chang Yiyuan / Epoch Times)


Bradley Michael Thalken är pensionerad överstelöjtnant från U.S. Air Force. För närvarande arbetar han på det amerikanska livsmedelsverkets kansli som sekreterare med brottsutredningar från västra USA. Han var mycket imponerad efter att ha sett Shen Yun Performing Arts föreställning den 20 januari på Segerstrom Center for the Arts, i Costa Mesa, Kalifornien.

– Jag njöt verkligen mycket av showen. Det var en av de bästa föreställningar som jag någonsin sett, sade han.

Shen Yun är ett New York-baserat klassiskt kinesiskt musik- och danskompani som turnerar världen runt med en helt ny produktion varje år, från danser, mini-dramer, kostymer, och bakgrunder till helt nya orkestrala arrangemang.

Shen Yun strävar inte bara efter att visa det praktfulla kinesiska arvet med ett levande bildspråk och förfinade melodier, utan förmedlar på ett djupare plan kärnan hos den traditionella kinesiska kulturen, som sägs vara gudomligt inspirerad.

Det verkade som om Bradley Michael Thalken kände sig sammanlänkad med föreställningen.

Han beskrev Shen Yun som ”energisk, med snabbt driv, flödande, och med ett skratt sade han:

– Jag skulle säga att det var mycket flödande, med energiflöden, som liksom flödade in över publiken. Jag kunde känna energin flöda in i mig, det var en fin sak, det var en mycket bra känsla att se att alla dansare hade det kul. Jag önskar att jag vore med dem därute.

– Så det var bra, en god sak. Jag önskar jag hade den energin nu, men det har jag inte längre, tillade han.

Thalken var särskilt imponerad av det sista inslaget som kallas Divine Mercy.

– Jag tror att den sista scenen med Buddha och betydelsen av fred, vikten av att ta hand om varandra, att vara goda mot varandra för att kunna åstadkomma förbättringar hos varandra, förbättra samhället, och hela världen. Det är vad jag tog med mig från föreställningen, sade han, och tillade;

– Jag hoppas att alla kan förstå vad jag säger om föreställningen och själva går och ser den, och ser vad den handlar om. Den har en bra historia, och den har ett undebart slut.

Shen Yuns uppdrag är att återupprätta och återuppliva den traditionella kinesiska kulturen, som nästan förstördes av det Kinesiska kommunistpartiet. ”Helt oberoende av den kinesiska regimen åtnjuter vi den konstnärliga friheten i New York, för att väcka liv i dessa gamla legender och dygder,” står det på Shen Yuns hemsida.

Thalken är medveten om kränkningarna av mänskliga rättigheter i Kina, och han berättade att hans fru hade en förvånansvärd upplevelse när hon besökte Peking.

– Min fru var på Himmelska fridens torg, och hon blev påhoppad av polisen, när poliser försökte kuva några kineser som försökte göra en liten fredsdemonstration. Min fru blev nästan skadad av de anstormande kinesiska poliserna som kom för att föra bort de kinesiska demonstranterna. Jag blev helt chockad över att min fru nästan skadats av den kinesiska regeringen. Min fru var en turist, och jag skulle ha varit där, men jag kunde inte följa med, sade han.

Men han var mycket glad över att kunna se mer av Kinas innersta natur i en föreställning.

– Föreställningen var en underbar återgivning av kinesisk dans, kinesisk filosofi, och kinesisk religionen vilket jag inte alls hade förväntat mig att se. Jag förväntade mig inte att se så mycket välvilja och religionsfrihet varken i kinesisk religion eller filosofi. I Kina finns det inte så mycket religionsfrihet som många tror.

Enligt Thalken kan Shen Yun hjälpa amerikaner att bättre förstå Kina.

– Fler människor behöver se föreställningen och förstå kinesisk kultur. Ju mer vi förstår av kinesisk kultur, desto bättre kommer det att vara för båda länderna i framtiden, sade han.

– Kom och se den! Den är värd det, den är värd varenda krona du lägger ut på föreställningen. Du kommer inte att bli besviken om du kommer för att se showen. Snälla, jag uppmanar er att komma, även om ni kanske inte har pengarna, hitta dem, kom och se den.

Chang Yi Yuan och Albert Roman rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som framträder runt om i världen. För mer information besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.

Översatt från engelska.