"Övernaturliga" kirurger anklagas för farligt bedrägeri
En kvinna som påstås kunna utföra kirurgi med bara händerna. (Foto: Screenshot/YouTube)


Kan en person nå in i människokroppen och ta ut tumörer och andra skadliga element utan att lämna några skador eller ärr? Detta hävdar kirurger i vissa delar av världen som säger sig ha övernaturliga förmågor, speciellt i Filippinerna. Andra menar att det rör sig om trolleritrick.

”Om man erkänner att man gör det genom trolleri så är det fantastiskt, det är en form av underhållning. Men när man gör det i verkligheten är det en annan sak”, sade Joe Schwarcz, kemiprofessor på McGill University i Kanada på den årliga amerikanska vetenskaps- och ingenjörsfestivalen i Washington DC i lördags.

Schwarcz sade att man i de påstådda operationerna förmodligen använde bitar av rå kyckling för att skapa illusionen att tumörer plockades ut. Botandet bygger på placeboeffekten, sade han.

I ett klipp från dokumentären ”Mondo Magic” från 1977 ses en kirurg med påstått övernaturliga förmågor föra sina fingrar genom huden och in i kroppen. Magikern och skeptikern James Randi deltog i TV-showen ”Tonight Show” 1980 för att avslöja den övernaturliga kirurgin. (Se de båda filmerna nedan)

Dokumentära bilder från Filippinerna

Randis avslöjande

Randi döljer emellertid ”snittet” med handen mycket mer än den övernaturliga kirurgen i dokumentären, vars fingrar inte är dolda när de gräver sig in kroppen. Även om Randi kunde göra en liknande uppvisning som den övernaturliga kirurgen så bevisar det definitivt inte att övernaturlig kirurgi inte existerar.

Philip Singer, filosofie doktor och professor emeritus i hälsovetenskap på Oakland University, har gjort ytterligare undersökningar.

1986 lät Singer, i samarbete med fysikinstitutionen på Oakland University, experter inom olika områden observera en övernaturlig operation. Kirurg var Philip S. Malicdan från den filippinska staden Baguio, som hade utbildats på University of the Philippines i Baiguo.

Malicdan sade att han erhållit sina övernaturliga krafter efter att ha fastat i en grotta. En röst hade sagt till honom: ”Lev i frid, hjälp de sjuka, så kommer jag att hjälpa dig med allt du gör.”

På Kettering Magnetics Laboratory vid Oakland University i Rochester utförde han operationer på kvinnor med olika slags sjukdomar.

Singer konsulterade Randi och utsåg magikern Max Maven till observatör under operationerna. Han hade också med den tekniske konsulten Tom Peterson och patologen Alexander S Ullmann, medicine doktor.

Ullman genomförde labbtester på objekt som tagits ut från patienternas kroppar. Blodgrupperna matchade inte. Han sade, enligt Singers rapport, att delarna ”tagits bort – antingen från människor eller djur – kanske månader före [demonstrationen] och förvarats under icke sterila förhållanden.”

Experterna hade inte rådgjort med varandra innan de gav sina utlåtanden. Maven sade enligt rapporten att ”Philip Malicdan är en hårdnackad bluffare.” De andra instämde.

På frågan hur han gjorde det förklarade en shaman i ”Mongo Magic”: ”Om du frågar mig om detta så vet jag inte, för jag var helt medvetslös och jag vet inte vad jag gör vid den tidpunkten. Jag utför prestationen efter att anden gett sig av.”

Översatt från engelska.