Överlevare efter översvämningarna i södra Kina berättar om orapporterade dödsfall
Kinesiska bybor flyr sina översvämmande hem i Fuzhou i Jiangxiprovinsen, 23 juni 2010. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Bara för några dagar sedan ledde de hittills värsta observerade regnovädren i traktens historia till att Changkaifördämningen i Fuzhou i Jiangxiprovinsen i sydöstra Kina brast på två ställen. Den 26 juni berättade boende på platsen för Epoch Times att översvämningen raserade flera hus och att många drunknade.

Vice partisekreteraren i Fuzhou, Wu Fusheng, rapporterade den 25 juni under en presskonferens att inga dödsfall inträffat under den senaste översvämningen i samband med den brustna fördämningen. Dessa uppgifter möttes snabbt med skepsis av vissa reportrar på plats.

Floden Fu i Jiangxiprovinsen svämmade över den 21 juni runt 18.30 när en fördämning brast. Fördämningen brast på ännu ett ställe under morgonen den 23 juni, vilket tvingade 100 000 invånare att fly, eftersom det inte fanns någon mat att få tag på i de översvämmade områdena.

De halvkilometerlånga hålen i fördämningarna hade fortfarande inte reparerats den 26 juni.

En invånare i Luohus bydistrikt talade med Epoch Times om händelsen.

– Mer än 400 meter av fördämningen har kollapsat, det är en väldigt lång sträcka. Så många människor dog! Det var verkligen fruktansvärt. Floden ligger mellan 2 och 3 mil från där jag bor, och det är den bredaste delen av floden. Den var full med döda grisar och kycklingar. Många människor dog också, även simkunniga. Till och med de i byn kunde se hålet i fördämningen på långt håll. Regeringen är rädd för att medge att översvämningen raserade fyravåningsbyggnader och dränkte så många människor.

I de fem mindre städer och 40 byar som drabbats har många små isolerade områden uppstått. Regnet fortsätter utan att mattas av och vattennivåerna förblir höga. Experter menar att reservoaren i det övre loppet av floden fortfarande måste släppa igenom vatten. Situationen ser mycket dyster ut.

En kvinna vid namn Tu som bor i Changkais bydistrikt berättade hur hon flydde från den framrusande översvämningen. Hon sade att hennes ben skakade men att hon inte kunde tveka ens en sekund eftersom vattnet bokstavligen var henne i hälarna.

Hon berättade att omkring 18.20 den 21 juni såg hon och hennes man floden från tredje våningen i deras hus, när plötsligt vatten svämmade över fördämningen. Brottet på fördämningen skedde genast efter det och inom tio sekunder hade hålet växt till omkring tio meter.

Invånare i många byar långt från floden drabbades av översvämningen, något de säger kunde ha undvikits genom att information om fördämningsbristningen gått ut genast.

När Epoch Times ringde Fuzhous avdelning för översvämningskontroll svarade en manlig anställd. När reportern frågade om dödsfallen som översvämningen lett till fick han svaret:

– Ingen har dött, var hörde du det? Eftersom du hört det behöver du inte fråga igen.

En chef på Fuzhous byrå för vattenresurshantering sade till Century Weekly att Changkaifördämningen aldrig hållit tillräcklig byggnadsstandard.

– Under de senaste tio åren eller så har man tiggt och bett om resurser från staten för att laga fördämningen. För att nå upp till standard måste både höjden och bredden ökas, vilket kan kosta mellan 300 och 400 miljoner yuan. Vattenresurshanteringen är medvetna om problemet.

En fördämningsexpert sade till Century Weekly:

– Brottet borde ha övervakats dygnet runt. Om man upptäckt det tidigare eller lagat det i tid hade katastrofen kunnat undvikas.

Vissa offer för översvämningen skyller på den lokala regeringen att man inte varnats i förväg, eftersom översvämningar till skillnad från exempelvis jordbävningar faktiskt kan upptäckas innan de händer och evakueringsåtgärder kan sättas in.

En invånare i Luozhens bydistrikt i Fuzhou sade:

– Två timmar innan översvämningen ringde min far upp mig och sade att Changkaifördämningen skulle brista och att familjen flyttade sina ägodelar till andra våningen. Jag frågade honom var han hört det här och om regeringen meddelat någonting. Han svarade att regeringen inte utfärdat någon varning, utan att det var en lärare som informerat honom. Jag sade till min far att han inte skulle oroa sig utan bara följa regeringens instruktioner. Lyckligtvis lyssnade han inte på det rådet. Två timmar senare kom översvämningen och många hann inte undan. Om man väntat på regeringens instruktioner hade det varit detsamma som att vänta in sin egen död.

Vissa bybor sade att fördämningen aldrig hade patrullerats officiellt och att byns kadrer bara då och då åkte förbi på motorcykel och tog en snabb titt.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38158/