Överlevande Zhouqubor reflekterar efter katastrofalt jordskred
Räddningsarbetare söker efter överlevande när ett jordskred slog till i Zhouqus län i Gansuprovinsen den 9 augusti. (Foto: AFP/Getty Images)Räddningsarbetare söker efter överlevande när ett jordskred slog till i Zhouqus län i Gansuprovinsen den 9 augusti. (Foto: AFP/Getty Images)

Räddningsarbetare söker efter överlevande när ett jordskred slog till i Zhouqus län i Gansuprovinsen den 9 augusti. (Foto: AFP/Getty Images)

Från natten den 7 till 8 augusti ödelade ett kraftigt jordskred delar av Zhouqus län, ett område känt som ”Gansuprovinsens paradis”.

Zhouqu ligger mindre än 100 kilometer från den världsberömda Jiuzhaigou-dalen, en plats på  Unescos världsarvslista i Sichuanprovinsen. Området är, enligt länsannaler, känt för dess balanserade ekosystem, rena luft, rika och massiva skog och rika naturresurser. Zhouqu är också känd för dess unika djurarter som jättepandan, gyllene trubbnäsapan och antilopen. Området är vidare känt för dess Sichuanpeppar, valnötter, persimon, äpplen och svart kinesisk fungus, en ätbar svamp.

Men på grund av jordskredet blev detta paradis en massgrav och en hög av ruiner och lera.

Det är oklart exakt hur många som har dött. De officiella medierna nämde 1254 dödsfall och 490 saknade sedan 16 augusti trots att lokalbor har berättat för journalister att siffran är mycket högre. Zhouqu ligger i det tibetanska autonoma distriktet Gannan i Gansuprovinsen.

Efter katastrofen har överlevande börjat reflektera över det som de bevittnat och upplevt.

Li, en Zhouqubo som personligen bevittnade jordskredet, berättade för New Tang Dynasty Television (NTDTV) att dödssiffran är mycket högre än vad som officiellt rapporterats.


En grupp människor samlas samtidigt som kvinnor sörjer förlusten av sina kära som dragits fram i leran efter det förödande jordskredet. (Foto: Frederic J Brown/AFP/Getty Images)

En grupp människor samlas samtidigt som kvinnor sörjer förlusten av sina kära som dragits fram i leran efter det förödande jordskredet. (Foto: Frederic J Brown/AFP/Getty Images)

– Utav 200 familjer i byn Yueyuan överlevde endast 11 personer. I den närliggande byn Sanyanyu överlevde 20 utav 300 familjer. Skogsfarmen 923 brukade vara ett blomstrande område med massor av människor som bodde där. Nu är den fylld med lera. Folk hade inte en chans att komma undan, sade Li.

– Femtiotre personer i min familj dog. Min fars kropp hittades utan huvud och vänsterarm. Men han höll fortfarande armen om sin elvaårige sonson, Huangxin, vars kropp var oskadad. Det såg ut som om barnet sov, sade Liu Jiqin till Hongkongtidningen Mingpao och grät.

Li, en annan lokalbo, berättade för NTDTV att kroppar som grävts fram hade förruttnat, och att många var i så pass dåligt skick att de inte kunde identifieras.

– När man grävde efter kroppar slets flera av dem itu på mitten, en del var utan huvud, armar eller ben. Överallt är det lera blandat med blod. Jag skakar bara jag tittar på det. Vi har gråtit så mycket att vi inte längre ha några tårar kvar, sade Li, en annan Zhouqubo.

Li återberättar vad som hände natten den 7 augusti.

– Det regnade hårt i fem till sex timmar. Stora åsksmällar hördes, som dundrande hammare, precis ovanför våra huvuden. Ingen i vår by kunde sova. Alla var rädda.

Li säger vidare att ljudet av jordskredet var hemskare än ljudet av en jordbävning, och att stenar som stötte emot varandra skapade gnistor lysande som åskblixtar.

Sun, också han en Zhouqubo, berättade för Epoch Times att han tyckte skadorna efter jordskredet var mycket värre än efter en jordbävning.

– Efter en jordbävning finns det öppningar och hål där folk kan andas. Men ett jordskred kan man inte fly ifrån, sade han.

– Man kunde se kroppar utan huvud eller armar, unga barnkroppar, och kroppar av en hel familj som klamrade sig fast vid varandra. Skådeplatsen är så pass tragisk att se att det inte finns ord att beskriva det. Några människor sopades bort och deras kroppar kommer aldrig att hittas. Några sopades bort tillsammans med sina hus och man kommer aldrig att hitta dem, sade Sun.

Zhang, en Zhouqubo som deltog i räddningsarbetet, berättar för Epoch Times hur nära döden hennes systers familj var. Familjen bodde på andra våningen i ett sexvåningshus. När jordskredet kom sprang de uppför trappan. De tog ingenting med sig och barnen var utan skor. De hade just nått till den tredje våningen när den undre våningen redan var täckt av lera. Det tog knappt tio minuter. Tack vare att de rusade uppför trappan, slapp de att begravas i leran som fyllde hela andra våningen ända upp till taket.

Många av Zhangs andra familjemedlemmar hade inte lika stor tur. Hon sade att fler än 20 av dem, inklusive 18 i hennes systers familj hade dött och att man bara har hittat sex av dessa kroppar.

Zhang grät når hon talade med Epoch Times på telefon. Hon sade att hon höll sin systerdotter i sina armar.

– Hon är min systers dotter. Min syster, hennes make, son och sonson – alla fyra dog. Jag tänker på dem när jag håller om min systerdotter. Hon sa till mig att inte gråta men det gjorde mig bara ledsnare, sade Zhang.

Hon sade också att hon tyckte synd om sina släktingar eftersom hon hade varit så upptagen med räddningsarbetet att hon inte kunde ta hand om dem.

Ytterligare en överlevande, Yang, vars mor och farfar bodde i det värst drabbade området i Chengquan, sade att det är omöjligt att identifiera kropparna nu när det har gått mer än en vecka. Hon sade att hon har förlorat sin mor, farfar, mormor och farbror, men att det knappt fanns några räddningsarbetare i området. Hon var tvungen att gräva fram kropparna med hjälp av sina vänner. Hon sade också att hon inte har fått någon ekonomisk hjälp som överlevnadsbidrag från kinesiska myndigheter.

– Det finns många familjer som inte överlevde. Familjer med fler än tio personer dog alla tillsammans. Många kroppar har inte grävts fram, sade Yang.

En före detta gymnasieelev från Zhouqu som inte ville uppge sitt namn berättade för Epoch Times på telefon:

– Det är hemskt. Hela Yueyuan-samhället är borta. Mina gymnasiekompisar och lärare bodde alla där. Jag kommer aldrig att få se dem igen.

Han sade att det bara finns en gymnasieskola i Zhouqu och att alla känner alla. Jordskredet dödade fler än tio elever.

– Några av eleverna har nyligen gjort inträdesprovet inför högskolan. En av mina klasskamrater fick väldigt högt på provet. Men de kommer aldrig att få sitt antagningsbesked, sade han med sorg i rösten.

Enligt Zhouqus annaler var hela området fram till 1950 täckt av skog. Men under Det stora språnget 1958 började en storskalig avskogning och skogsbeståndet gick ner till 67 procent. I mitten av 1990-talet var siffran 20 procent. Chen Jinghe, skogshuggare som en gång arbetade för Zhouqus skogsbruk, berättade för Time Weekly:

– Vid den tiden prisades den som fällde flest träd. Vi hade hamnat i en galen trädfällartävling.

Time Weekly skriver att Zhouqus skogsbestånd årligen har minskat med 100 000 kubikmeter per år fram till 1998. Ekosystemet har sålunda tagit stor skada på grund av överdimensionerad avskogning. Gruvdrift och vägbyggen har dessutom lett till flera geologiska faror, inklusive jordskred.

Dussintals hydroelektriska projekt i Zhouqu har vidare stört den ekologiska balansen i floden Bailongjiang, huvudfloden i Zhouqu. Detta har lett till att många områden har blivit kalhyggen och ofruktbara vidder och därmed benägna att bli utsatta för jordskred.

Nyligen har många områden i Kina, inklusive jordbävningsdrabbade Wenchuan i Sichuanprovinsen, drabbats av liknande kraftiga regnfall, följt av jordskred.

Enligt Southern Weekly finns det, enligt 2009 års uppgifter, 200 000 platser i Kina som har identifierats som dolda geologiska riskområden, där 16 000 platser kan drabbas av allvarliga geologiska hot. Tidningen drog slutsatsen att det endast är en tidsfråga innan nästa Zhouqu-katastrof inträffar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41394/